Největší překvapení velkého srovnání mobilních navigací? Aplikace Waze! (III. díl)

V předchozích dvou dílech jsme testu nejprve podrobili Mapy od Googlu a Seznamu. A zatímco první má velmi přesné informace o dopravě, druhou aplikaci budou naprosto milovat turisté a cyklisté. Kdybychom měli vypíchnout jednu věc na Waze, díky které byste si ji měli stáhnout, je to skvělé plánování cest, které je až překvapivě přesné. Co se nám na této navigaci líbilo dál, se dozvíte v dnešním článku.
 

Přečtěte si také: Velké srovnání navigací: Jak nás Google (ne)podržel na letních výletech (I. díl)


Po Googlu a Seznamu je třetím pánem na holení Waze. A i když o něm píšeme až jako o poslední aplikaci, rozhodně se nedá říct, že by neměl co nabídnout, při našich prázdninových výletech jsme si ho totiž opravdu oblíbili.
 

Plánování na jedničku s hvězdičkou

Jak už bylo několikrát řečeno v předchozích dvou dílech, jednou z největších bolístek Googlu a Seznamu je plánování výletů s několikadenním předstihem. Česká apka tuhle funkci nenabízí vůbec a Google ji sice má, kvůli tomu, jak je v současnosti nastavená, je ale prakticky nepoužitelná.

Mapy od Googlu na to jdou tou nejbezpečnější cestou, a tak vám zobrazí časové rozpětí, kdy se do cíle dostanete. Protože je ale interval závislý mimo jiné na délce samotné trasy, u vzdálenějších míst se můžete dostat na rozpětí třeba i hodinu a půl, dvou, a to mluvíme výhradně o České republice. Pokud tedy jedete někam na schůzku s přesně daným časem zahájení, jste s Googlem celkem nahraní.
 

Přesná délka trasy i čas v kolonách

Po těchto zkušenostech je zapnutí Wazu doslova rajskou hudbou. Po vybrání konkrétního cíle na vás vedle tlačítka Jeď přátelsky zamrká také tlačítko Jet později. Tady si nejen můžete navolit jakýkoliv termín v následujícím týdnu, na obrazovce ale také hned vidíte, jak hustá bude doprava nebo kolik času strávíte v kolonách.

Tam to ale rozhodně nekončí. V aplikaci Waze si dále můžete vybrat trasu, a to nejen podle vzdálenosti a délky dojezdu, rovnou ale také vidíte, kolik po cestě potkáte dopravních omezení a kolon. Skvělá je také možnost přidat si hned na začátku zastávky na trase ať už ty předdefinované (parkoviště, čerpačka či občerstvení) anebo z vlastní historie nebo už dříve vytvořeného seznamu.
 

Stahujte zdarma Waze pro Android a iOS


Na navigaci Waze jsme rovněž ocenili informace o aktuální rychlosti, kterou jedete, a tahle apka se ještě stala vítězem našeho malého testu, kterému jsme všechny tři navigace podrobili. Ve srovnání šlo o to projet přes hlavní město v dopravní špičce a ještě navíc v době zúžení na okruhu. Byl to právě Waze, kdo nám vybral tu nejlepší trasu.
 

Mapové podklady nepatří k nejpřehlednějším

Na co jsme si naopak museli dost zvykat, je vzhled mapových podkladů. I po opakovaném užívání nám stále navigace a značení odbočení nepřijdou úplně přehledné. Emotikony dalších uživatelů, které míjíte, k „čistému“ vzhledu pochopitelně také nepřidávají.
 

Přečtěte si také: Velký letní test mobilních navigací. Co se nám líbilo na Mapách od Seznamu? (II. díl)


Když cestování s navigací Waze shrneme, aplikace nás skoro ve všech ohledech velmi mile překvapila a bavila. Má přesné plánování délky cesty (které vychází skoro na minutu), pohodlně si vyberete trasu, na které v kolonách strávíte nejkratší dobu, a s tím souvisí i zmáknuté informace o aktuální dopravě na vozovkách. A užívali jsme si také pohodlné přidávání zastávek, což se třeba ve chvíli, kdy vám dochází palivo, poměrně hodí.
 

Vítěz testu? Každá apka má své klady i zápory

Jedinou „chybkou“ jsou tak aspoň pro nás ne úplně přehledné mapy, proto by se na první pohled mohlo zdát, že je Waze vítězem celého srovnání. Zrovna u navigace je ale vzhled map poměrně klíčový a z toho důvodu jsme tu jedinou aplikaci na navigování nakonec nenašli, aspoň ne na silnice. Vítězem pro volný čas jsou díky skvělému plánování výletů i trasám jak pro pěší, tak i cyklisty nebo běžkaře Mapy od Seznamu.

Na silnicích budeme dál nejspíš střídat Google a Waze; Google má velmi přesné informace o aktuální dopravě a mapy, které nám sedí. Na Waze se zase obrátíme pokaždé, když budeme potřebovat naplánovat cestu dopředu.
 

Se SAZKAmobilem v létě datujete ještě výhodněji

Do té doby, než se pro některou aplikaci rozhodnete vy, si můžete užívat zvýhodněná data, která až do konce října nabízí svým zákazníkům SAZKAmobil. Jak majitelé předplacenek, tak i tarifní zákazníci si až do konce srpna mohou pořídit datové balíčky přes mobilní aplikaci SAZKAmobil nebo webovou samoobsluhu se slevou až 30 %. Například 1 GB jen za 70 Kč místo 100 Kč, oblíbený dokupový balík s 5 GB mobilního internetu pořídíte jen za 270 Kč (zlevněno z 350 Kč).

Více informací nejen o výhodných datech, ale i o celé řadě dalších odměn, které si zákazníci SAZKAmobilu užívají, najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také