Nejdražší večeře na světě? Tady za syrové maso zaplatíte 4 miliony

V historickém paláci v hlavním městě Etiopie Addis Abebě teď drží jedno gastronomické prvenství. Místní premiér Abiy Ahmed tam totiž sezval na večeři asi dvě stovky vlivných lidí a byznysmenů z celého světa. Pozval ale v tomto případě není správné slovo. To by totiž znamenalo, že za ně jídlo i zaplatil. A přitom to bylo úplně naopak. 

Přečtěte si také: Důchodci přišli na to, jak přelstít loterii. A vyhráli skoro 600 milionů


Místo u stolu si každý hradil sám, a nebylo to rozhodně málo. Jedno menu vyšlo na 173 tisíc dolarů, což je v přepočtu bezmála 4 miliony korun. To z akce dělá oficiálně nejdražší večeři na světě.

Cena vstupenky na slavnostní večer byla přepálena naprosto záměrně. Výtěžek z ní město použije na revitalizaci, postupné odstraňování slumů a vylepšení zázemí pro turisty. Sází na to, že až bude Addis Abeba vypadat lépe, zahraniční návštěvníci si ji oblíbí a budou tam také utrácet více peněz. Celkové náklady na vypracovaný projekt se mají vyšplhat na jednu miliardu dolarů (téměř 23,1 miliardy korun).
 

Porce syrového masa za 4 miliony

Hosté se začali na večeři scházet už ve tři hodiny odpoledne a u vchodu je kromě trubačů vítal sám premiér.

Jak přesně vypadalo jídlo, pořadatelé nezveřejnili. Hosté ho ale popsali jako čistě etiopské, servírovalo se i syrové maso, což je oblíbená klasika místní kuchyně. Na plátky nebo kostky nakrájené hovězí, které se jen namočí do pikantní salsy, případně marinády, a rovnou s ním do pusy. Taková obdoba českého tataráku.
 

Příborům vstup zakázán

Pikantní je, že strávníci všechny chody nejdražší večeře na planetě zkonzumovali rukama. Tradiční stolování se v této africké zemi obejde bez stříbrných naleštěných příborů. Jí se téměř výhradně pravou rukou. Sousta se nabírají pomocí obilné placky známé jako injera.

Etiopská kuchyně je také velmi, velmi ostrá: na zapití se proto hodil nápoj Tej, což je vlastně zlatavé medové víno. Nikdo z hostů si ale nestěžoval. Někteří mecenáši se naopak nechali slyšet, že na projekt revitalizace města by podobnou cestou rádi přispěli i opakovaně.

Kritici této akce tak nepocházejí z řad hostů, ale spíš zvenčí. Opoziční politici premiérovi vyčítají, že by se místo opulentních večírků měl zabývat spíše uklidněním nepokojů ve městě. Nové parky podle nich bezpečí v Addis Abebě samy od sebe nezajistí.

Jak se vám taktika etiopského premiéra líbí? A koho byste na večeři pozvali vy, kdybyste vyhráli ve Sportce? V Superjackpotu je právě teď 142 milionů korun, což už by byl pořádný večírek. Aby ale mohl proběhnout, nesmíte si zapomenout vsadit - třeba online na tomto odkazu.

Přečtěte si také