Legendární Gretzky i zlatá Osmašedesátka. 5 zajímavostí o českých i světových hokejistech
Který český hráč přivezl nejvíc medailí ze světového šampionátu a jak se Jaromír Jágr udržuje v kondici? Kdo je nejúspěšnější hráč NHL všech dob a kdo si nejvíc odseděl na trestné lavici? A kdo je hokejistou s největším srdcem? Protože právě půlka planety žije mistrovstvím světa, prošli jsme statistiky a tady je pět zajímavostí o českých i světových hráčích.

Legendární Gretzky

Za toho vůbec nejlepšího hráče světa je považován Kanaďan Wayne Gretzky. Za svoji hokejovou kariéru dosáhl na 61 rekordů v rámci NHL a na svém kontě má neuvěřitelných 2 857 bodů, což je o necelou tisícovku víc, než má ten druhý nejúspěšnější - Jaromír Jágr.
 

Přečtěte si také: Chcete vyhrát Májový milion se Sazka Klubem? Poradíme jak na to


Zajímavostí také je, že když bylo Gretzkymu šest let, hrál ve škole v týmu s desetiletými kluky. Od trenéra nafasoval obrovský a příliš dlouhý dres, takže nemohl skoro hrát. Proto si ho začal zastrkávat na pravém boku do kalhot. Tento zvyk mu vydržel po celou dobu, kdy hrál v NHL.
 

Nezbedný Tiger

Zatímco je Wayne Gretzky příkladem špičkového, disciplinovaného sportovce, jeho protikladem je Tiger Williams. Ten svému „tygřímu” jménu nezůstal nic dlužný. Během zápasů NHL strávil na trestné lavičce dohromady 2,7 dnů, tedy konkrétně 3 966 minut.

Pokud k tomu připočítáme fakt, že odehrál jen pouhých čtyři sta zápasů, vychází to na minimálně jednu trestnou lavičku v každém utkání, kdy ho trenér postavil do hry.
 

Svatá hokejová trojice

Nejvíc medailí ze všech českých hráčů z mistrovství světa má na svém kontě David Výborný. Naši republiku reprezentoval na celkem dvanácti mistrovstvích světa a coby útočník vybojoval pět zlatých, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.
 

Tip: Příliš dlouhá reklamní přestávka? Setřete si eLos Buly pro všechny fanoušky a vyhrajte 1 000 000 Kč!


V závěsu za Výborným je Tomáš Plekanec, který byl sice na jedenácti šampionátech, přivezl z nich ale „jen” jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Na třetí příčce je obránce František Kaberle s celkem deseti mistrovstvími, pěti zlatými a dvěma bronzovými.
 

Zlatá Osmašedesátka

Se získanými 1 921 body je Jaromír Jágr nejúspěšnějším evropským hráčem NHL všech dob. A je také jediným hráčem, který v NHL vstřelil gól poté, co překročil věkovou hranici pětačtyřiceti let. Upřímně se ale není co divit: v tomto věku byli pro NHL dostatečně dobří už jen Gordie Howe a Chris Chelios. Spolu s Jiřím Šlégrem jsou také jediní dva Češi, kteří jsou členy klubu Triple Gold - vybojovali zároveň zlato na olympiádě, mistrovství světa i Stanley Cup v NHL.

Jaromír Jágr se v kondici udržuje mimo jiné tisícovkou dřepů, které dělá každý den už od svých sedmi let, a do svých třiceti let holdoval hazardu a kasínům. Před lety ale přestoupil na víru a v roce 2001 se dokonce nechal pokřtít pražským pravoslavným arcibiskupem.
 

Borec na konec: Jarome Iginla

Kdyby se ve světovém hokeji vybíral princ na bílém koni, titul by jistě dostal Kanaďan Jarome Iginla. Ten se v průběhu své kariéry v NHL rozhodl, že za každý gól, který trefí, věnuje v přepočtu asi 46 tisíc korun na podporu dětí. Protože se mu to povedlo hned 625x, na dobročinné účely poslal víc než 28 milionů.

A ještě jedna perlička na závěr. Jarome se v průběhu olympiády v Salt Lake City v roce 2002 dal do řeči s fanoušky, kteří v restauraci seděli vedle něj u stolu. Když zjistil, že se i přes třeskutý mráz venku chystají spát ve svém autě, debatu rázně utnul a odešel od stolu. Když se Jarome vrátil, do rukou jim dal potvrzení o rezervaci do stejného hotelu, kde bydlela jeho rodina a kterou celou dopředu uhradil.

Jak letos mistrovství světa v hokeji dopadne, je zatím ve hvězdách. Máte svůj tip? Vsaďte si na něj u Sazkabetu a třeba vám slovenské mistrovství přinese statisíce! Vsaďte si na MS v hokeji na tomto odkazu.

Přečtěte si také