Konec izolace? Nejlepší vánoční dárek seniorům

Domovy pro seniory jsou už měsíce zavřené. Dlouhou izolací lidská psychika nesmírně trpí – starší oslabení lidé doslova umírají steskem. Především v domech pro seniory je proto třeba zvýšit kapacity testování a zmírnit dopady epidemie. 

Přečtěte si také: Reportáž: Sbírka COVID-19 pomáhá lidem po celé republice


Zařízení sociální péče se kromě narůstajících cen za péči potýkají hlavně s nedostatkem aktivního personálu, který druhá vlna koronaviru silně zasáhla. O klienty, kteří se často nesmějí vzdalovat z pokojů, tak pečují s vypětím sil zbylí zdraví zaměstnanci. Těch je bohužel velký nedostatek.
 

Pomohou testy na protilátky

„Zaměstnanci zařízení sociální péče, kteří se nakazili koronavirem, se v současnosti před nástupem do práce musí prokázat negativním testem, klíčové je ale zjištění, zda mají protilátky. Pak je totiž můžeme na dva až tři měsíce nasazovat do práce bez rizika, že by onemocněli nebo ohrozili jiné,“ vysvětluje ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

„Pozitivní lidé odejdou do karantény a vrátí se, až nebudou přenašeči a získají protilátky. Tak bude možné udržet sociální služby v chodu,“ dodává Jindřich Vobořil.
 

Sazka seniorům poslala 1 000 000 Kč

Pomozme pracovníkům sociálních služeb vracet se bezpečně do práce a zajistit důstojnou péči o ty nejzranitelnější, kteří až příliš dlouho zůstali na okraji zájmu. Společnost Podané ruce a Asociace poskytovatelů sociálních služeb za podpory společnosti Sazka pokračují ve sbírce Covid-19. Ta už od začátku pandemie pomáhá sociálním službám a jejich klientům.

„Na transparentní účet společnosti Podané ruce jsme poslali okamžitý příspěvek ve výši 1 000 000 Kč . Za něj se nakoupí oxygenerátory, odsávačky a další zdravotnické vybavení, které je v lůžkových zařízeních obzvláště potřeba,“ říká ředitel komunikace Sazky Václav Friedmann. „Velký důraz klademe na zajištění testů na protilátky pro personál, protože protilátky se vytvářejí zhruba u 50 % všech, kteří koronavirus prodělali.“
 

Každou korunu Sazka zdvojnásobí

Kromě toho ještě Sazka ve spolupráci se společností Podané ruce spustila za stejným účelem i crowdfundingovou sbírku na částku 500 000 Kč. Sazka její výtěžek po skončení zdvojnásobí. Sbírku může podpořit kdokoliv s vědomím, že každá darovaná koruna nakonec přinese dvojnásobný výtěžek.

Přispět lze na transparentní účet pod názvem Společnost Podané ruce, o.ps. u Fio banky, a.s. Číslo účtu je: 2701786666/2010 nebo přes darovací portál Darujme na tomto odkazu.

Přečtěte si také