Když peníze pomáhají. Kteří výherci se o své štěstí podělili s ostatními? (II. díl)

O výhercích, kteří nově nabyté peníze utratili za naprosté zbytečnosti nebo si náhlou změnou nechali zničit život, slýcháme ze všech stran. Až by to mohlo vypadat, že se něco podobného stane každému. Přitom existuje mnoho sázejících, kteří s výherní částkou konají dobro pro sebe i lidi ve svém okolí.

Přečtěte si také: Městský akvapark nebo tábor pro chudé děti. Když peníze z výhry v loterii pomáhají (I. díl)


Čtyři z nich jsme vám představili minulý týden, na světě jich ale žije mnohem více. A dělají vše, co mohou, aby pomohli svým blízkým i lidem, které ani neznají.
 

Rodina Smithových

Pearlie Mae Smith své děti už od malička vedla k tomu, aby se staraly o lidi ve své okolí a věnovaly se dobrovolnictví. Poté, co rodina o několik let později vyhrála jackpot ve výši 429 milionů amerických dolarů (což je v přepočtu s inflací 9,95 miliardy korun), rozhodli se její členové udělat něco dobrého pro ty, kdo v životě neměli příliš štěstí.

Proto společně založili organizaci na pomoc místním obyvatelům, jejíž program se zaměřil na vzdělávání, rozvoj města, náboženskou výuku a podporu mládeže a rodin.
 

Sheelah Ryan

Sheelah vyhrála ve státní floridské loterii 52 milionů dolarů (2,57 miliardy korun) a v několika rozhovorech prohlásila, že pro ni osud tuto výhru nachystal z nějakého důvodu. Tím důvodem se pro ni stala pomoc ostatním, a tak plná motivace a odhodlání založila charitativní organizaci pro sociálně slabší skupiny.

Přestože výherkyně o šest let později podlehla rakovině, nadace stále financuje výstavby bytů pro znevýhodněné, přispívá osamělým seniorům a hradí lékařskou péči dětem, jejichž rodiny si ji nemohou dovolit.
 

Paul a Sue Rosenauovi

Paul a Sue si výherní tiket pořídili pět let od chvíle, co jejich vnučka Makayla zemřela na vzácnou a nevyléčitelnou nemoc, globoidní leukodystrofii. Proto když vyhráli 181,2 milionů dolarů (4,7 miliardy korun), založili si nadaci The Legacy of Angels, jejímž účelem je zvýšit povědomí o této nemoci a přispět na výzkum její léčby.
 

Tom Crist

Většina loterijních výherců plánuje, že skončí v práci, procestuje svět nebo si pořídí nové auto či dům. To ale nebyl případ Toma Crista, který v kanadské loterii trefil 40 milionů dolarů (753,8 milionu korun). Po domluvě s dětmi se rozhodl každý jeden z vítězných dolarů věnovat na výzkum rakoviny, tedy nemoci, které dva roky předtím podlehla jeho manželka.

Pokud byste vyhráli v loterii, nechali byste si celou výhru pro sebe, nebo byste také pomáhali druhým? Pokud vám to dneska večer vyjde ve Sportce, přemýšlet budete moct o částce 66,7 milionu korun. Pro jednoho sázejícího s plným tiketem je navíc připravena garantovaná prémie v podobě Škody Karoq.

Zajistěte si tiket do slosování na tomto odkazu.

Přečtěte si také