Kdo hledá, najde… Peníze na internetu?

S nástupem moderních technologií, chytrých telefonů a stále dostupnějšího wi-fi připojení se globální studnicí vědění stal právě internet.
 

Přečtěte si také: Desetitisíce se vám můžou válet ve skříni

A zatímco nikdy dříve neexistoval přehled o tom, co lidé na internetu vyhledávají, jak často a jak se jejich preference mění, teď takový nástroj existuje a čas od času z něj vypadnou dost zajímavé informace. Třeba tom, jak moc lidi na celém světě zajímají peníze.

Nejpoužívanější službou pro takový sběr dat je Google Trends. Už když se zkusíme zeptat, kde lidi nejvíce „googlí” anglický výraz pro peníze, tedy „money”, vyjdou nám zajímavé výsledky.

Peníze jsou až na prvním místě hlavně v Africe

Nejvíce to je v Ghaně, Nigérii, třetí je Jamajka. Ale nebude to zdaleka jen tím, že jde zpravidla o chudší země. Hned na čtvrtém místě je totiž Velká Británie. Mínusem Google Trends je, že sice nabízí data, ale už ne souvislosti nebo konkrétní vysvětlení. Takže se můžeme jen dohadovat, jestli Brity spíš zajímá, kolik peněz by museli mít, aby si žili jako královská rodina, nebo naopak řeší, co s jejich financemi udělá Brexit. První desítku pak doplňuje Keňa, JAR, Singapur, následovaný USA, Katarem a Tanzanií.

Česko je až na 26. místě. Češi v porovnání se světem tak nejsou nijak posedlí vyhledáváním informací o penězích. A je potřeba také zmínit, že řada lidí nevyhledává anglický výraz, ale používá češtinu, případně jiné vyhledávače. Na druhou stranu je přesto (nebo právě proto?) zajímavé, že Česko předběhlo prakticky všechny ostatní evropské státy. Norsko, Řecko, Švýcarsko, Dánsko, Polsko, Maďarsko… Obyvatelé těchto zemí jsou až za námi. A například Slovensko v první šedesátce vůbec není.

Pražáky a Brňáky peníze moc nezajímají

Tentokrát se Google Trends zeptáme na samotný výraz „peníze” a vyhledávat budeme pouze na území ČR.  Co nám vyskočí? Tak například že zdaleka nejvíc tento výraz googlí lidé v Pardubickém kraji. Následuje Ústecký a Karlovarský kraj a Vysočina. Až na chvostu je Hlavní město Praha, Jihomoravský kraj s Brnem je předposlední. 

Ale co je ještě zajímavější – v jaké souvislosti lidé slovo „peníze” hledají? Výsledky nás hodně překvapily. Vypadá to, že Češi jsou aktuálně ve štědré, a trochu spořivé náladě. Úplně nejčastěji se strýčka Google ptali „Jak originálně darovat peníze“. Hned druhý dotaz byl pak „labyrint na peníze“, což je zjednodušeně řečeno kasička, která svůj obsah vydá až po vyřešení hlavolamu. 

Češi chtějí vyhrávat

Čechy ale také zajímá, „Jak zhodnotit peníze“ (šestý nejčastější dotaz týkající se peněz), jak si přivydělat („Brigády Praha“) a také „Jak ušetřit peníze“, což je aktuálně dvanáctý dotaz v pořadí, s nárůstem o 150 % oproti normálu. Do nejčastějších dotazů spadá také „Jak získat peníze“ a „Jak vyhrát peníze“ – což pokud vás zajímá také, jste na našich stránkách úplně správně. 

Také chcete pár korun nebo pár milionů vyhrát? I pár miliard se dá získat v Eurojackpotu, který si můžete vsadit online na tomto odkazu. Držíme palce.

Přečtěte si také