Jednoduchá matematika aneb jak se rozdělují výhry ve Sportce
Pokud vás vždycky zajímalo, jak přesně Sazka nakládá s úhrnem vkladů a kolik jde výhercům Sportky v určitém pořadí, ale herní plán vám přišel příliš složitý, zbystřete. Následující text vám udělá jasno.
 
Úhrnu všech vkladů či sázek přijatých od sázejících Sportky si představte jako koláč. Polovinu tohoto koláče si vezme Sazka, která z něj platí loterní daň, daň z příjmu i další zákonné odvody a zajišťuje svou činnost. Druhá polovina jde kompletně výhercům (přičemž výherní jistina se dělí rovným dílem mezi 1. a 2. tah).

Procentuální rozdělení této části herní jistiny Sportky je jasné z následující tabulky:
Pořadí Podmínky výhry Podíl z části herní jistiny určené na výhry (tj. z 50 % veškerých vkladů)
Bonus 6 čísel (musí být podán plný tiket Sportky)* 10 %
  1. Pořadí
6 čísel 22 %
  1. Pořadí
5 čísel + 1 dodatkové číslo správně 7 %
  1. Pořadí
5 čísel správně 9 %
  1. Pořadí
4 čísla správně 12 %
  1. Pořadí
3 čísla správně 40 %
 
Od roku 2014, kdy se měnila pravidla Sportky, se o Jackpot hraje také ve druhém pořadí. Není-li dosaženo výhry v 1. pořadí (v 1. nebo v 2. tahu), převede se nevyčerpaná částka do výherní kvóty 1. pořadí příslušného tahu pro následující sázkové období. Analogicky pokud nepadne výhra v 2. pořadí, nevyčerpaná částka se přesouvá do následujícího slosování.

Zajímavostí je tzv. bonusový fond, který se „aktivuje“ v případě, že kumulovaný bonus přesáhne hodnotu 250 milionů korun (zkrátka když delší dobu nikdo netrefí Superjackpot). V takovém případě se do bonusového fondu převádí 200 milionů z této částky. Ty budou použity během následujících 20 slosování, kdy zajistí výplatu 100 výher ve výši 2 miliony Kč (5x 2 miliony korun na každé slosování). O výhercích rozhodnou náhodně vylosovaná čísla sázenek (podmínkou je vsazení plného tiketu).

Máte další dotazy nebo připomínky? Napište nám do diskuze nebo třeba na Facebook Sazky!
 

Přečtěte si také