Jak uspořit tisíce korun? Zkuste naši výzvu

Rozmáhá se na sociálních sítích a prý dokáže hodně uspořit. Výzva platí na celý jeden rok, ale zkuste to vydržet třeba právě do Vánoc. Možná vám slovo „neutrácet“ úplně trhá ušní bubínky, ale vězte, že překonáte sami sebe a budete z toho mít radost. Za ušetřený peníz pak můžete někoho potěšit pěkným dárečkem pod stromek, který doplňte o stírací los (pro případ, že by to vyšlo).

Přečtěte si také: Tiket Sportky ukrytý v šicím stroji přinesl Češce skoro 14 milionů


V první řadě doporučujeme zařídit si blok a tam si psát, co všechno jste si odřekli. Tedy chtěli koupit, ale nakonec za to peníze neutratili. Sami budete překvapení, kolik vám třeba jedna káva denně uspoří – za 30 dní je to 1 500 korun, což už je suma, kterou pocítíte.

Výzva má pravidla a my vás s nimi teď seznámíme.
 

1. Žádné nové oblečení

Můžete si samozřejmě koupit něco na sebe, pokud to potřebujete, ale jen výměnou. Takže děravé ponožky do koše a pro nové do obchodu. Žádné další utrácení si ale nedovoluje a už vůbec ne za něco, co by se možná někdy mohlo hodit. Stejně se to zřejmě nikdy hodit nebude.
 

2. Žádné jídlo v restauracích

Tam se utrácí docela slušný obnos, a pokud si odpustíte jednou týdně restauraci za řekněme 500 korun, za 4 týdny to máme 2 000 korun. Povolte si jednu výjimku měsíčně, pokud by tohle opatření pro vás bylo traumatizující.
 

3. Žádná káva z kaváren

Raději si dejte dobrou kávu doma a pořiďte si termo hrnek. Kavárny mají marži i 500 % za šálek, což prostě neplaťte.
 

4. Žádné dekorační předměty do bytu

Vánoční ozdoby si samozřejmě koupit můžete. Toho svítícího soba za tisícovku ale zřejmě opravdu nepotřebujete.
 

5. Žádné nové čisticí prostředky

Kupte jen ty, co vám dojdou. Pěkně lahvička za lahvičku.
 

6. Žádná drogerie, šminky, voňavky

Stejně jako s čisticími prostředky, povoluje se pouze výměna kus za kus.
 

7. Žádné časopisy ani knihy

Jistě vyškrábnete doma nějaký unikát, který jste ještě nečetli. A ta nová kniha zkrátka počká. Nebo si o ní napište Ježíškovi.
 

8. Žádné pití v plastových lahvích

Myslete na svůj pitný režim a noste s sebou lahev s vodou z domova. Pokud ji totiž budete kupovat například v trafice, vyjde vás lahev na 30 korun. Koupíte-li si denně pití za 30 korun – za 4 týdny je to 840 korun českých.
 

9. Tohle nakupovat smíte

Nakupovat můžete samozřejmě potraviny, musíte platit nájem a energie, případně palivo do auta a smíte i nakupovat dárky pro ostatní. Nikoliv pro sebe!

Může se vám ale stát, že porušení pravidel vám přijde jako ten nejlepší nápad. Na to existuje ještě jedna rada. Předtím, než peníze utratíte, zastavte se a zeptejte se sami sebe: opravdu ve mně tahle věc zažehne plamínek radosti a štěstí? Pokud budete chodit celý den venku, budete zmrzlí na kost, tak si ten svařáček zkrátka kupte. Rozhodně vás potěší, zahřeje a zažehne jiskru v oku. Pokud ale jen tak bloumáte a přemýšlíte, co by, nekupujte si ho. Uvařte si ho doma pěkně s pomerančovou kůrou a dobrým kořením a zachumlejte se s hrnkem v ruce do deky. A nezapomeňte si  těch uspořených 50 korun zapsat do deníčku.

#nobuychallenge je zkrátka výzva, která vám opravdu dokáže ušetřit spoustu peněz. A až jich pár naspoříte, vzpomeňte si na své blízké. Skvělým dárkem pod stromečkem může být třeba zbrusu nová Vánoční zlatá rybka.

Jde o stírací los, kde vyhrává skutečně skoro každý. Tou hlavní cenou je 8 milionů korun, ty, na kterých vám záleží, ale můžete potěšit také Octavií, Kodiaqem, Rapidem nebo pohádkovou dovolenou. To nejbližší místo, kde Vánoční zlatou rybku koupíte, najdete na tomto odkazu.
 

Přečtěte si také