Jak se vyrábí a ověřují stírací losy
Následující otázky a odpovědi vám objasní vše, co jste kdy chtěli vědět o výrobě, distribuci i zabezpečení stíracích losů a výplatách výher.

Jak se vyrábí stírací losy?

Každá nová hra je vytištěna na základě povolení Ministerstva financí a před předáním do distribuce zkontrolována finančním úřadem. Za přísných bezpečnostních opatření nechává Sazka své stírací losy tisknout v zahraničí. Každá emise zahrnuje minimálně 750 000 losů s řadou bezpečnostních prvků a náhodně generovanými výhrami. Losy se převezou do České republiky a pošlou do distribuce. Data o výhrách jsou zašifrovaná a zasílaná nezávisle na losech.
 

Jak funguje ověřování výher?

K ověřování výher Sazka používá vysoce bezpečný automatický systém. Samotné ověřovací (validační) kódy na losech jsou přitom zašifrované, tak, aby byla vyloučena jakákoli možnost nekalé manipulace. Výrobce losů zašle zakryptovaná data s údaji o nízkých a vysokých výhrách přímo do centrály Sazky, tam jsou tyto informace předány provozovateli on-line systému společnosti GTECH, který zašifrované informace nahraje do systému. Při každém ověření výhry na terminálu pak probíhá automatické dešifrování validačního kódu nebo kontrolního čísla, které je uvedeno pod stírací vrstvou na losu. Proto je vyloučeno, aby jakýkoli zaměstnanec Sazky, ani žádný prodejce byl schopen získat informace o výhrách.

Sazka si nechává zpracovávat bezpečnostní expertízu každé loterie, ve které se testují možnosti získání informací o výhrách bez setření stírací plochy. Dál se zjišťuje, jestli je možné zjistit herní symboly různými metodami - optickými, chemickými či destruktivními. Loterie musí vyhovět všem požadovaným parametrům, než je poslána na prodejní místa.

 

Uvnitř stíracího pole jsou ještě písmena, oč jde?

Jde o kontrolní prvek, kdy 3 totožná písmena označující výhru do 1.000 Kč. Tato písmena jsou pomocným nástrojem pro prodejce, kteří nemají terminál – díky nim mohou ověřit, zda je dotyčný los výherní či nikoli. Výhry nad 1.000 korun je bez výjimky nutno validovat na terminálu. Losy s vyšší výhrou (nad 1.000 Kč) mají na stírací ploše různá písmena, stejně jako losy nevýherní, slouží jako dodatečný ochranný prvek.
 


Jaká je pravděpodobnost výhry?

Pravděpodobnost výhry se liší podle typu stíracích losů. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí 1:3-1:4, což znamená, že každý třetí, respektive čtvrtý los je výherním - nikoli však v řadě za sebou. Výhry jsou rozmístěny náhodně v celém balíčku losů. Minimální výhra je v tomto případě nejméně v hodnotě ceny losu tak, aby se hráči vrátil jeho vklad. Konkrétní pravděpodobnost výher je k dispozici v herních plánech k jednotlivým typům losů, které jsou k dispozici ke stažení na stránkách Sazky. Například  ZDE ke stažení herní plán k losům Mega Cash.


Musí mi prodejce vždy vyplatit výhru?

Nikoli. Každý obchodní partner (nájemce terminálu) je povinen vyplatit výhru do výše 1.000 Kč. Nad 1.000 Kč může vyplatit, pokud má na pokladně dostatek hotovosti. Vyšší výhry se vyplácejí ve vybraných sběrnách nebo v centrále Sazky.

 

Co s neprodanými losy?

Každý los má svou platnost po dobu předem daného trvání jeho prodeje. Po ukončení platnosti loterie nevyprodané losy stahujeme do centrálního skladu, kde probíhá přepočítání vrácených losů a kontrola finančního úřadu. Online terminály na prodej a kontrolu losů jsou ihned zablokovány. Každá loterie musí být vyúčtována a finální vyúčtování se předkládá na Ministerstvo financí.  Závěrečné vyúčtování se provádí vždy až po ukončení emise, nikoli po jejím vyprodání. Po vyúčtování každé loterie se losy skartují.

Přečtěte si také