Jak chudoba mění náš mozek

O spojitosti mezi sociálními rozdíly a pracovními výsledky mluví odborníci již dlouho. Ze studií vyplývá, že lidé, kteří se delší dobu potýkají s nedostatkem peněz, mají méně vyvinuté povrchové části mozku než ti, kteří domů přinášejí mnohem vyšší plat.

Přečtěte si také: Výherce nejvyšší částky Eurojackpotu se už přihlásil. Jaké byly jeho pocity?


Pokud člověk žije dlouhodobě v chudobě, limbický systém neustále vysílá strach a stresové zprávy do prefrontální kůry. Ta v důsledku zahlcení již není schopna řešit aktuální problémy, stanovovat reálné cíle a dokončit úkoly co nejefektivněji.
 

Strach o peníze mozek vyčerpává

Poslední stovka do výplaty? Nezaplacené složenky? Zablokovaný účet? Limbický systém má co dělat, aby tyhle myšlenky ukočíroval.

Lidé žijící v neustálém stresu, jak vyjdou s penězi, vyčerpávají své mozkové kapacity a prostě už tam není prostor pro další věci. To se stává každému bez ohledu na věk, společenské postavení nebo vzdělání.
 

Mozek versus peníze

Můžete si najít lepší práci, vydělat soustu peněz, nadále se nestresovat a nechat prefrontální kůru normálně pracovat. Ale není to tak jednoduché. Největší problém tkví v tom, že tato celá záležitost se většinou točí v začarovaném kruhu.

Stres vede ke špatnému rozhodování, chybným krokům v práci, a to vám k povýšení či zvýšení platu nepomůže. Jen tím posilujete myšlenku, že není cesty ven.    
 

Tak co s tím?

Možná se už nebudete muset trápit svou finanční situací, když to zítra vyjde v Eurojackpotu. V evropské loterii je právě ve hře 2,545 miliardy korun! Vstupenku do losování navíc pořídíte pohodlně přes telefon nebo počítač na pár kliknutí.

Přečtěte si také