Jak cestovat s domácím mazlíčkem a na co byste rozhodně neměli zapomenout

Vycestovat s domácím mazlíčkem je v dnešní době snazší, než si myslíte. Zvláště pokud cestujete v Evropské unii. Tak zabalte kufry, lyže, vodítka, granule a hurá na dovolenou!

Přečtěte si také: Obří radost! V den narozenin jí Mega Rentiér nadělil 100 000 měsíčně a 5 milionů k tomu


Přinášíme vám celkem pět nezbytností, na které byste měli myslet dopředu. Které vám ale na druhou stranu cestování se čtyřnohými kamarády výrazně usnadní. Na co byste neměli zapomenout?
 

Cestovní pas

Zvířecí cestovní pas opravdu existuje! Obsahuje všechny potřebné informace o vašem mazlíčkovi, to znamená údaje o čipování či tetování, očkování proti vzteklině, ale také kontaktní informace o majiteli a veterinárním lékaři, který pas vydal.
 

Veterinární osvědčení

Pokud cestujete do Unie ze země nebo území mimo EU, musíte si pro vašeho mazlíčka opatřit veterinární osvědčení EU potvrzené úředním veterinárním lékařem v zemi odjezdu, a to nejvýše 10 dní před odjezdem. Kromě toho musíte vyplnit písemné prohlášení, v němž uvedete, že zvíře převážíte pro neobchodní účely.
 

Letenka

Pokud volíte cestu letadlem, i váš mazlíček bude potřebovat letenku. A zadarmo to rozhodně nebude. Ceny za přepravu zvířete se pohybují od cca 1500 korun, ovšem v některých případech částky mohou šplhat až k desetitisícům. Předem si také zjistěte, zda letecká společnost mazlíčky přepravuje. Většina nízkonákladových aerolinek bohužel ne.
 

Cestování autem

Pokud namísto letadla zvolíte auto, dělejte pravidelné zastávky na malé proběhnutí a dbejte i na zvýšenou potřebu pitného režimu. Aby se váš miláček cítil dobře, vezměte mu s sebou jeho oblíbené hračky nebo deku či pelíšek – obzvlášť kočičky jsou fixované na domácí prostředí, známé věci je uklidní. Přibalte krmení, na které je zvíře zvyklé.
 

Pustí nás tam?

Doporučujeme zjistit si také podmínky pro vstup a pobyt se zvířaty v cíli vaší cesty, to znamená nejen při překročení státních hranic, ale i přímo v dané lokalitě, případně i v hotelu – podmínky často upravují místní vyhlášky, takže je nutné myslet třeba na neustálé připnutí na vodítko.

Přemýšlíte o nějaké luxusní dovolené s domácím mazlíčkem anebo máte jiný sen, který čeká na splnění? Až dneska vyhrajete v Extra Rentě, získáte měsíční příspěvek 100 000 Kč na dlouhých dvacet let, a tak si život a cestování se svými mazlíčky budete moct užívat bez jakýchkoliv omezení.

Vstupenku do losování získáte na pár kliknutí.

Přečtěte si také