Bral miliony měsíčně, přesto kradl obědy v kantýně. Proč to dělal?

Pokud byste brali 2,5 milionu korun měsíčně, kradli byste jídlo z firemní kantýny? Nejspíš právě kýváte nesouhlasně hlavou. Paras Shah, vysoce postavený londýnský bankéř, na to však měl jiný názor. Pravidelně utrácel za exotické dovolené, peněženku u kasy v kantýně ale nevytáhl.

Přečtěte si také: Přítel ji opustil, protože dost nevydělávala. Teď máma čtyř dětí vyhrála 161 milionů


Paras Shah byl ve světě financí velkou rybou. Sedm let pracoval pro banku HSBC a v roce 2017 se přidal k americké Citigroup. V jejím evropském sídle, přímo v londýnském Canary Wharf, působil jako šéf divize obchodující s rizikovými dluhopisy.

Podle zaměstnanců banky patřil k nejlepším ve firmě. Měsíčně si přišel v přepočtu na minimálně 2,5 milionu korun a vydělané peníze podle sociálních médií rád utrácel za exotické dovolené, navštívil například jordánskou Petru i Macchu Picchu, také byl vyznavačem sportu, pravidelně chodíval hrát tenis.
 

Oběd zdarma

Shahovou temnou stránkou bylo, že měl rád sendviče z firemní kantýny. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby za ně jaksi nezapomínal zaplatit. Ať už za to mohla jeho děravá hlava anebo hamižnost, před několika týdny ho to stálo místo. Zpráva obletěla finanční weby a lidé v komentářích se celé kauze často divili. „Věřte mi, že v té kantýně opravdu nestojí nic za krádež,“ nechal se slyšet jeden z jeho kolegů.

Proč to bankéř dělal? Podle všeho se nabízí jen jedno vysvětlení. Pokud máme v životě stabilní jistoty, ať už v podobě dobré práce, vysokého příjmu, kvalitního rodinného zázemí, potřebujeme alespoň nějaký adrenalin – jezdit načerno v městské dopravě anebo třeba krást sendviče.
 

Malý prohřešek, velký trest

Případ Parase Shaha je dokladem trendu posledních let, kdy velké finanční společnosti k podobným selháním jednotlivců přistupují s neobyčejnou tvrdostí, byť jde o nízké škody. V roce 2016 japonská banka Mizuho Bank propustila svého bankéře poté, co z bicyklu svého kolegy ukradl svítilnu v ceně pár korun. 

V roce 2014 zase londýnská firma Financial Conduct Authority suspendovala jednoho ze svých nejlepších bankéřů Jonathana Burrowse, když byl několikrát přistižen, že jede v příměstském londýnském vlaku načerno. Bankéř musel nakonec zaplatit 43 tisíc liber, aby jeho případ neskončil u soudu.

A co vy? Platíte ve firemní kantýně, nebo máte rádi adrenalin a kolem kasy procházíte jako by nic bez placení?Pokud patříte k poctivým plátcům, vsaďte si dneska večer Sportku, kde se hraje o balík peněz. To bude najednou svačin! Aktuální výhra činí až o 178,6 milionu korun. Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Autor fotografie: Pexels.com.

Přečtěte si také