Apple i Coca-Cola. 4 firmy, které vydělávají víc než celé státy

Značky jako Apple, Amazon, Coca-Cola nebo třeba Walt Disney. Co firma, to jiný předmět podnikaní, jedno je ale spojuje – jsou to obrovské nadnárodní společnosti, které mají víc peněz, než celé státy. A nejde jen o rozvojové země v Africe, nestačí jim ani řada evropských zemí.

Apple vs. Portugalsko

Příjmy amerického výrobce iPhonů jsou astronomické, v roce 2017 to bylo 230 miliard dolarů.
 

Přečtěte si také: Důchodkyně si omylem koupila jiný tiket. Chyba jí vydělala 2,2 milionu


Firma zaměstnává sice „jen“ 120 tisíc lidí, ale její příjmy jsou vyšší, než hrubý domácí produkt (HDP) celého Portugalska. A to v zemi žije skoro 11 milionů obyvatel.
 

Amazon vs. Kuvajt

Největším světovým firmám se nevyrovnají ani některé bohaté země z Perského zálivu. Třeba Kuvajt.

Díky zásobám ropy si tamní šejkové přijdou na velké peníze, přesto HDP země nedosahuje příjmů amerického Amazonu. Ty se v roce 2017 blížily 120 miliardám dolarů.
 

Coca-Cola vs. Bolívie

To „tradiční“ nadnárodní značky za těmi podstatně mladšími trochu zaostávají. Přesto by jim i jejich příjmy mohly některé země závidět.

Příjmy Coca-Coly se před dvěma lety vyšplhaly nad 35 miliard dolarů a dosáhly na sumu, kterou měla ve stejném roce k dispozici celá Bolívie.
 

Walt Disney vs. Bulharsko

Kreslené postavičky Walta Disneyho milují děti po celém světě. K těm nejznámějším patří pořád Mickey Mouse. Jedním z posledních hitů je pak pohádka Ledové království.

I díky ní se příjmy společnosti v roce 2017 dostaly na 55 miliard dolarů a přesáhly HDP Bulharska.

Vyhrát víc, než jsou příjmy třeba takového Applu, se vám asi nepovede. Vyhrát ale tolik, abyste už dokonce života nemuseli ani hnout prstem, se vám ale podařit může.

V Eurojackpotu se každý týden hraje o miliardy a svůj tiket získáte také online na tomto odkazu.

Autor fotografie: Xavier Wendling, Unsplash

Přečtěte si také