6 tipů, jak v letošním roce ušetřit peníze

Jestli si dáváte novoroční předsevzetí, tak vás už od té doby možná některá z nich přešla. I proto vám teď přinášíme pár praktických tipů, jak uspořit. A začít se jimi řídit můžete klidně i od února. Peněz totiž není nikdy dost a každá uspořená koruna se nakonec využije. 
 

1. Pořiďte si prasátko

Začneme nenáročně.  Pořiďte si kasičku a napište si na ni, na co spoříte. Teď máte doma prasátko s nápisem „Víkend u jezera“ a každý den do něj hoďte nějakou minci. Někdo zvládne desetikorunu, někdo dvacku. Důležité je peníze vyčlenit každý den. Za měsíc máte naspořeno nejmíň  300 korun a vůbec vás to nebude bolet. Za rok je v prasátku naspořeno na výlet.   
 

2. Změňte dodavatele

Mobilní operátor, zprostředkovatel internetu, plynu, elektřiny… Všechna odvětví mají hodně konkurentů. Podívejte se, jestli si za stejnou, ne-li lepší službu u jiné firmy neúčtují méně. Nebojte se změn, mohou vám ušetřit a nový poskytovatel služeb za vás veškeré papírování většinou vyřídí. Občas to chce zkrátka dodavatele provětrat.
 

3. Škrtněte zbytečné měsíční poplatky

Projděte si pečlivě své měsíční výdaje a podívejte se, jaké peníze vám odcházejí pravidelně. Máte členství v posilovně, kam stejně chodíte maximálně jednou týdně. Nebo možná častěji, ale stejně cvičíte na žíněnkách nebo s činkami. Vaše členství nemá smysl a raději si kupte nějaké náčiní domů. Pokud chodíte cvičit alespoň dvakrát až třikrát týdně, gratulujeme a vy si členství nechte, ušetříte jinde.
 

Přečtěte si také: 23 milionů ze Sportky pomůže s pohádkovým bydlením na Vysočině

Máte-li potomka s chytrým telefonem, zkontrolujte si, co všechno odebírá a za jaké aplikace platí. Zadarmo jich je k dispozici spousta. Podle průzkumu společnosti Market Watch totiž dnešní mileniálové utrácejí docela dost peněz za různé registrace do aplikací.
 

4. Zbytečně neplaťte bankám

Stále ještě platíte poplatky za vedení účtu nebo za to, že máte platební kartu? Podívejte se na nabídky konkurentů a změňte banku. Zdánlivě složitá věc je dnes už jednoduchá a může vám uspořit i stokoruny měsíčně.

Pokud máte kreditní kartu, ověřte si, jestli se na ni nevážou zbytečné poplatky a jestli pak třeba taky trochu zbytečně neutrácíte víc, než můžete.
 

5. Pořádně si doma ukliďte

Zdá se vám to jako podivná rada? Ne tak docela. Podle knihy Minimalistický domov je velký úklid cestou k penězům. Oblečení  ale i další věci, které nepotřebujete, prodejte na internetovém bazaru nebo bleším trhu. I když byste za každou věc dostali pár desítek korun, nasčítat se může docela slušná sumička a jako bonus budete mít doma jen věci, které máte opravdu rádi, a v provzdušněném bytě se vám bude lépe dýchat.
 

6. Účty plaťte najednou

Všimli jste si, že za některé pravidelné výdaje uspoříte, pokud je platíte jen jednou za rok? Například pojišťovny dávají slevový bonus za jednorázovou roční platbu. Projděte si svoje platby a zkuste se zeptat, jestli se placená částka nesníží, pokud ji pošlete najednou.

Našetřeno? Výborně, teď můžete pár kaček poslat pro štěstí online. Třeba do hry Rychlé kačky, kde se každou minutu hraje až o 2 miliony korun. Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také