V největším běžeckém závodu na světě Wings for Life World Run startovalo více než čtvrt milionu lidí
V neděli 5. května přesně ve 13 hodin středoevropského času odstartoval charitativní závod Wings for Life World Run, kterého se letos zúčastnilo 265 818 lidí na celém světě. Mezi nimi bylo i 1 578 vozíčkářů. Výtěžek ze startovného jde na podporu výzkumu v oblasti poranění míchy. Globálním partnerem běhu je už druhým rokem loterijní skupina Allwyn. Do běhu se zapojili i zaměstnanci společnosti Sazka, kteří nad rámec globálního běhu vybírali peníze na podporu malého Jakoubka.


Přečtěte si také: V jeden okamžik, kdekoli na světě. Wings for Life World Run běží, jde i jede pro ty, kteří nemohou!


Výstřel startovní pistole zazněl první květnovou neděli hodinu po obědě nejen v pražské Stromovce. Ve stejný čas vyběhli, vyšli nebo dokonce i vyjeli tisíce lidí po celém světě, aby podpořili ty, kteří sami běhat nemohou. Více než čtvrt milionu lidí se účastnilo celosvětového charitativního závodu Wings for Life World Run.
 
Běh má naprosto jedinečný formát. Není v něm žádná cílová páska. Půl hodiny po startu vyjíždí Catcher Car – auto, které postupně zrychluje. Když účastníka Catcher Car dojede, závod pro něj končí. 


Miliony na výzkum míchy

Všichni po celém světě dohromady uběhli 2 036 495 kilometrů, nejdále před stíhacím autem běžel podle oficiálních výsledků účastník z Japonska Tomoya Watanabe (70,1 km), z žen pak Polka Dominika Stelmach (55 km). Nejlepším z Čechů byl Zbyšek Lhota, který uběhl 52,75 kilometrů, což je nový český rekord tohoto závodu. Na podporu výzkumných programů hledajících lék na poranění míchy šlo nejen 100 % startovného, které bylo 15 euro za každého účastníka, ale také další sponzorské dary. Celkem se podařilo vybrat 8,1 milionu euro.
 

Podle oficiálních čísel je o běh Wings for Life World Run rok od roku větší zájem. Letos do závodu odstartovalo celkem 265 818 účastníků 192 národností ze 169 zemí světa. V České republice bylo letos celkem šest organizovaných App runů, ke kterým bylo možné se připojit. Kapacita běhu v pražské Stromovce byla naplněna dlouho před startem. Mezi účastníky byla nejen řada známých osobností, ale také zaměstnanci společnosti Sazka.
 
Kdo chtěl, mohl ale ve 13:00 do závodu odstartovat úplně odkudkoli. Stačilo mít jen staženou oficiální aplikaci Wings for Life World Run a být zaregistrován.
 

Sazka běžela i pro Jakoubka

Již druhým rokem je jedním z globálních partnerů závodu také loterijní skupina Allwyn, do které patří i česká loterijní jednička společnost Sazka. Ta se snaží plnit sny a cíle nejen svým zákazníkům, ale chce také pomoci změnit miliony životů díky tomu, že podporuje charitativní projekty, jako je právě Wings for Life. Do letošního běhu se například zapojilo také 104 zaměstnanců Sazky, kterým se podařilo naběhat a nachodit celkem 671 kilometrů.
 
Nad rámec charitativního běhu se Sazka letos rozhodla finančně podpořit jeden vybraný lokální příběh. Díky naběhaným kilometrům se na pořízení nového vozíčku pro čtyřletého Jakoubka podařilo vybrat kulatých 100 tisíc korun. Příběh tohoto malého bojovníka můžete sledovat na IG účtu @projakoubka nebo rodinu podpořit zde


Registrace pro rok 2025 je v běhu

Líbí se vám koncept a cíl globálního běhu Wings for Life World Run? Registrace do příštího 12. ročníku je již spuštěna. 4. května 2025 ve 13:00 středoevropského času opět celý svět vyběhne pro ty, kteří běžet nemohou. Budete u toho i vy? My v Sazce určitě!
 

Přečtěte si také