Czech Tour se blíží a pro fanoušky cyklistiky chystá řadu novinek. Sazka bude opět u toho!
Nejprestižnější cyklistický etapový závod v České republice Czech Tour každým rokem roste a jeho renomé stoupá. Do letošního 16. ročníku, který se uskuteční na konci července, je aktuálně přihlášeno již osm týmů z nejvyšší kategorie World Tour. Premiérově bude také možné všechny čtyři etapy závodu sledovat v přímém televizním přenosu. I tak se plní sny. Konkrétně sen pořadatelů o tom, že se Czech Tour stane výkladní skříní české a světové cyklistiky. A společnost Sazka, jako velký fanoušek a podporovatel české cyklistiky, u toho samozřejmě nemůže chybět.


Přečtěte si také: V největším běžeckém závodu na světě Wings for Life World Run startovalo více než čtvrt milionu lidí


Etapový silniční závod Czech Tour i letos na konci července potěší všechny fanoušky cyklistiky. Na start závodu se postaví hned několik týmů z elitní světové kategorie World Tour. Zatím jich je potvrzených osm včetně hegemona Visma-Lease a Bike, stáje UAE Emirates či týmů Intermarché-Wanty, DSM-Firmenich PostNL, Bahrain Victorious a Bora-hansgrohe, který se bude snažit obhájit loňské prvenství. K nově potvrzeným pak patří celek Ineos Grenadiers a belgická stáj Soudal Quick-Step, jejíž dres oblékají dvojnásobní světoví šampioni Remco Evenepoel a Julian Alaphilippe, ale rovněž čeští jezdci Jan Hirt a Josef Černý.

„Czech Tour každým rokem roste a stává se výkladní skříní nejen české a světové cyklistiky, ale i celé České republiky. O zápolení na náročných tratích v atraktivních kulisách, které naše krajina nabízí, jeví zájem stále více týmů z nejprestižnější kategorie World Tour – loni přijely tři, letos už máme potvrzenou celou sedmičku. I proto se snažíme neustále posouvat dál a přemýšlíme, jak celý závod ještě vylepšit. A věřím, že průběh letošního ročníku s řadou novinek to jen potvrdí,“ řekl pro oficiální web závodu ředitel Czech Tour Leopold König.


Sazka a Czech Tour k sobě patří

Zájem nejlepších světových týmů o Czech Tour dělá radost nejen pořadatelům, ale také generálnímu partnerovi společnosti Sazka. „Už vloni jsme oznámili, že Czech Tour chceme během několika let dostat mezi nejlepší cyklistické závody v Evropě a mezi největší sportovní akce v Česku. Máme radost, že letošní ročník potvrzuje, že jsme na dobré cestě,“ říká Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.
 
Do letošního ročníku se Sazka chystá také mnohem víc promítnout udržitelnost, ať už v podobě stupňů pro vítěze nebo unikátního modulárního nábytku. Obojí je totiž vyrobeno ze stíracích Sazka losů, kterým upcyklací Sazka dává druhý život.


Jaká bude Czech Tour 2024? 

Vedle rekordní účasti týmů z World Tour se mohou fanoušci cyklistiky v letošním ročníku Czech Tour těšit na několik novinek. Trasa závodu povede novými městy a pro fanoušky, kteří nebudou moc fandit podél silnic, na startu nebo v cíli, bude letos poprvé všechny čtyři etapy, respektive posledních 90 minut každé z nich, živě přenášet Česká televize na stanici ČT2.
 
Závodníky čeká ve čtyřech dnech téměř 600 kilometrů a celkové převýšení 9 tisíc metrů. V předvečer první etapy, 24. července 2024, proběhne v Olomouci prezentace všech závodníků. Druhý den pak Czech Tour odstartuje v Prostějově. Cíl první etapy pak je v Ostravě. Během druhé etapy pak peloton vůbec poprvé projede Zlínem a cílovou pásku protnou závodníci na beskydských Pustevnách. Třetí etapa je dlouhá 135 kilometrů se startem v Moravské Třebové a závodníky v ní čeká brutální stoupání k nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Čtvrtá etapa Czech Tour pak vede ze Šumperka do Šternberka.
 
Pro fanoušky je přichystán bohatý doprovodný program. Před začátkem každé etapy proběhne slavnostní představení týmů. V cílových městech pak bude hudební produkce i aktivity pro celé rodiny.
 
Už se těšíte na letošní Czech Tour? My v Sazce ano!
 

Program Czech Tour 2024

1. etapa – 25. července: Prostějov – Ostrava (151,2 km / 1 422 m)
2. etapa – 26. července: Zlín – Pustevny (170,1 km / 3 462 m)
3. etapa – 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (134,7 km / 2 206 m)
4. etapa – 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 km / 1 953 m)
 

Přečtěte si také