Změní Čechovi výhra 1,4 miliardy život? Podle odborníků míň, než byste čekali

Podle celé řady zjištění se život loterních milionářů mění míň, než byste čekali. Ukazují to různé výzkumy a studie, které s výherci dělali po celé planetě.

Přečtěte si také: Vsazené tikety zapomněl v obchodě. Díky poctivému nálezci je bohatší o ž miliard


Většina z nich neopouští ani své staré přátele, ani nedává v práci výpověď. Jedno ale víme zcela jistě: výhra v loterii vám jistě přinese spoustu klidu a ano - snad i trochu toho štěstí.
 

Peníze vám štěstí nekoupí. Ale chytrá finanční rozhodnutí ano

Je jasné, že štěstí se koupit nedá, na to vám nestačí ani miliarda korun. Ale z psychologické perspektivy mohou peníze život docela zásadně zjednodušit.

Ve Švédsku zkoumali 14 loterních výherců a jejich chování po inkasování slušných obnosů. Ukázalo se, že pokud náhle lidé zbohatnou, jsou nuceni o svých penězích hodně přemýšlet a snaží se vyhnout marnivým útratám. Pokud tedy nakládají se svým bohatstvím s rozmyslem, získávají výherci pocit jistoty, bohatství a ano, i zmiňovaného štěstí.
 

Loterní výherci zůstávají sami sebou. Jsou jen bohatší

Tak nějak si představujeme, že loterní výherci se díky milionům, které získali, najednou změní. Přestěhují se někam do teplých krajin, koupí si jachtu a začnou žít nový život. To je ovšem mýtus. Alespoň podle autora knihy Vyhrát a zůstat stejným člověkem Bengta Larssona.

Výherci neutíkají od svého života a nemění ho, tedy kromě životní úrovně, kterou si úměrně svým nově nabytým penězům zvyšují. Výherci si totiž chtějí zachovat svou identitu i své sociální kontakty.
 

Zaměstnaní milionáři

Možná to občas řeknete i nahlas: „Mám vsazeno, v pondělí už nepřijdu do práce.” Opustit město a koupit si domek na jihu Francie… To je možná plán, který si lidé v hlavě spřádají, ale realita je jiná.

Velká část výherců zůstává v práci. Výzkum z roku 2009 ukazuje, že méně než 12 % lidí opouští své zaměstnání a 24 % si bere na čas neplacené volno. Zbytek pokračuje ve svém stávajícím zaměstnání, akorát třetina z pracujících si bere kratší úvazky.

Vyplývá z toho tedy, že víc než 60 % výherců zkrátka žádné změny neudělá. Peníze na účtu totiž nemažou v lidech chuť vydělávat si něčím smysluplným na živobytí.

Vítěze nebo poraženého z vás peníze neudělají, ale to, jak s nimi nakládáte, ano. Jestli by se vám nějaká ta koruna navíc hodila, tiket Eurojackpotu si můžete pořídit online na tomto odkazu.

Přejeme hodně štěstí a budeme rádi, když nám tenhle výzkum už jako výherci potvrdíte.

Přečtěte si také