Za nájmy platí miliony. 5 nejdražších a nejluxusnějších nákupních ulic světa

Žebříčku nejdražších ulic světa, který každoročně sestavuje mezinárodní realitní společnost Cushman & Wakefield, vévodí Causeway Bay v Hong Kongu. Praha se do první pětky nevešla, ale polepšila si o jednu příčku a posunula se na 18. místo. Zároveň je jedinou zemí v regionu střední a východní Evropy, která se do horní dvacítky dostala.

1. Hong Kong: Causeway Bay 

Nájemné: 664 704 Kč/m2


Pokud by nakupování bylo sportem, Causeway Bay by bylo centrem olympijských her. Každý, i ten nejmenší krámek, je tu uctíván jako symbol maloobchodu. Přestože plocha nákupní třídy je poměrně kompaktní, trvá nejméně celý den, než se propletete nekonečnými obchodními domy, butiky a stánky.
 

Přečtěte si také: Životní klika! Díky Sportce se stal milionářem ještě před třicítkou


Za doprovodu neonových světel a v záplavě blikající reklamy tam seženete naprosto vše – od bot a oblečení přes elektroniku, kosmetiku, hračky, čerstvé ryby až po domácí potřeby.
 

2. New York: Pátá avenue

Nájemné: 545 152 Kč/m2


V roce 1883 si na rohu této ulice postavil rezidenci milionář Wiliam Henry Vanderbilt. Od té doby se tu začali shromažďovat newyorští zbohatlíci. Vzhledem k tomu, že zde bydlely významné rodiny, rozhodlo se pro klid ulice, že na ní nebude postavena linka metra.

Pohody si místní užívali až do konce 19. století, kdy Benjamin Altman odkoupil jednu z rezidencí a přeměnil ji na obchodní dům. Tím byla započata éra slavné komerční třídy. Část s luxusním zbožím najdete mezi 34. až 59. ulicí. Jsou zde obchody značek Apple, Louis Vuitton, Prada, Michael Kors, Gucci, Victoria Secret či Cartier. (Ten prý koupil dům, kde má dnes sídlo, za šňůru perel.)
 

3. Londýn: New Bond Street

Nájemné: 415 283 Kč/m2


Ulice dostala jméno po Siru Thomasovi Bondovi, čelním představiteli sdružení stavebníků. Ten v roce 1836 koupil na Piccadilly Street panské sídlo Clarendon House, jež bylo do té doby největší soukromou londýnskou rezidencí. Nechal ji zbourat a na jejím místě postavil nákupní třídu Bond Street, která je rozdělena na starou (Old) a novou (New Bond Street).

Najdete tam značkové obchody jako Donna Karan, Prada, Louis Vuitton, Chanel, Nicole Farhi, Armani, Jimmy Choo či Ralph Lauren. Na anglickou módu natrefíte v obchodech Mulberry a Burberry. A kdo by rád pořídil pár zlatých náramků či několik diamantů, může to vzít kolem Cartiera, Tiffanyho či Asprey.
 

4. Paříž: Avenue des Champs Élysées

Nájemné: 358 195 Kč/m2


Říká se, že chůze po nejslavnější francouzské ulici krásní nohy – je totiž do kopce. Původně tu však bývaly bažiny. Až v 17. století se zahradní architekt André Le Notre, jenž nechal rovněž vystavit celé Versailleské zahrady, pustil do složitého odvodňovacího systému a vybudoval z bahnisek jednoduchou promenádu.

Horní část ulice obsadily ty nejslavnější značky světa, spodní mají parkovou úpravu a sousedí s Elysejským palácem. Champs-Élysées mají dokonce i svůj výbor. Ten kdysi založil slavný Louis Vuitton. Snahou tohoto sdružení je zvyšovat a udržovat prestiž ulice. I proto mají jeho členové právo mluvit do obsazení jednotlivých obchodů.
 

5. Miláno: Via Montenapoleone

Nájemné: 350 720 Kč/m2


Miláno zaostává v počtu památek za ostatními italskými městy, zato nikde jinde neuvidíte tolik štramáků a šik paniček s nákupními taškami. Ulice Via Montenapoleone pomyslně ohraničuje milánský „zlatý“ čtyřúhelník Quadrilatero d'oro della moda.

Módní svatyně, kde natrefíte na značky jako Dolce e Gabbana, Versace, Armani, Fendi, Tiffany, Bottega Veneta, Chanel, Bulgari, Cartier, Gucci, Valentino či Prada, při mlhavých a krátkých milánských dnech jasně září. Dnes tu navíc kromě tradičních módních obchodů naleznete také tzv. Concept Stores, ve světě stále oblíbenější specializované lifestylové obchody s originálními designovými kousky.
 

18. Praha: Na Příkopě

Nájemné: 72 190 Kč/m2


Centrální nákupní zónu v Praze tvoří takzvaný zlatý trojúhelník mezi Náměstím republiky, Národním muzeem a Národní třídou. Realitní odborníci do této oblasti zahrnují také Pařížskou ulici zaměřenou na luxusnější zboží.

Dnešní ulice Na Příkopě, kterou okupují obchody obecně známých značek jako Zara, Bershka, Mango nebo H&M, nese svůj název od roku 1870. Ten je odvozen od středověkého příkopu, který zde byl vyhlouben při budování hradeb Starého Města pražského. Do té doby byla ulice několikrát přejmenována. Nosila jméno V alejích, Ve starých alejích či Kolowratova.

Líbí se vám představa nákupů v nejdražších ulicích světa? V takovém případě by se jistě hodila nějaká ta finanční rezerva, kterou byste mohli s klidným srdcem postrádat. Takové přání vám už dneska večer může splnit Sportka. Superjackpot se přehoupl přes magickou hranici 100 milionů korun a je v něm teď rovných 101,9 milionu!

Chcete se stát loterním stomilionářem? Online si za pár chvilek vsadíte na tomto odkazu.

Autoři fotografií: iStock Photo, Flickr, Wikipedia.

Přečtěte si také