Veronika Kašáková: Jak překonat neduhy dětského domova a být úspěšný v životě (rozhovor, I. díl)

V dětském domově strávila dlouhých patnáct let. Svůj příběh i zkušenosti nyní sdílí s těmi, které potkal podobný osud. „Jestli se rozhodneme celý život hledat viníky za své vlastní neštěstí, anebo se staneme hrdinou vlastního příběhu, je jenom na nás,“ vzkazuje Veronika nejenom dětem z dětských domovů.

Pořád se o vás mluví jako o holce z děcáku. Není vám to už nepříjemné?

Bývaly doby, kdy mi to bylo velmi nepříjemné. Musím se ale přiznat, že v jeden čas jsem to využívala ve svůj prospěch – nevědomě jsem se snažila v lidech vzbuzovat lítost, ve které jsem byla vychovávána. Dnes se svým životem snažím všechny holky a kluky z děcáku povzbudit, aby přeměnili tuto nepříjemnou zkušenost ve svou přednost.
 

Přečtěte si také: Chcete trefit miliony? 5 tipů, které se vyplatily těm, co už vyhráli


Váš životní příběh ukazuje, že ze dna se dá dostat nahoru. Věříte tomu, že děti z dětských domovů mají v dnešní době šanci uspět? V čem to mají jednodušší a v čem naopak složitější?

Jednoznačně mají šanci uspět, to platí bez rozdílu pro všechny, nejenom pro ty z dětských domovů. Možná máme něco předurčeno a před sebou nějaký osud, kterému se nelze vyhnout, ale vždycky máme možnost volby. A to, zda se rozhodneme celý život hledat viníky za své vlastní neštěstí, anebo se staneme hrdinou vlastního příběhu, je jenom na nás. Děti z dětských domovů to mají jednodušší v tom, že jsou v mnoha případech chráněni před složitým životem v nefungující rodině, zároveň ale na ně dopadá fakt, že nejsou vychováváni milujícími rodiči.

Co pomohlo vám, abyste se odrazila ze dna?

Nelze říct jednu konkrétní věc, těch aspektů bylo rozhodně víc. Navíc musím podotknout, že mě v mnoha ohledech potkalo štěstí v podobě lidí, se kterými jsem se za svůj život seznámila. Rozhodně velkou roli v cestě za spokojeným pocitem, a i následně životem sehrál můj zájem o tyto lidi, a to považuji za průkopníka všeho následujícího.
 

Klikněte pro online tiket Eurojackpotu a už zítra vyhrajte Land Rover Discovery


Co považujete za největší úspěch ve svém životě?

Že se cítím dobře sama se sebou.

A na co byste raději zapomněla?

Na nic. Všechno, co se mi v životě stalo, ze mě vytváří to, kým jsem dnes.

Veronika Kašáková (30)
 

Česká modelka a finalistka České Miss 2014 od čtyř let vyrůstala v dětském domově ve Vysoké Peci u Chomutova. V roce 2008 vystudovala Střední pedagogickou školu v Mostě. V roce 2015 vydala autobiografickou knihu Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola. Je zakladatelkou Nadačního fondu Veroniky Kašákové, který pomáhá dětem z domovů, aby se zařadily do běžného života. V roce 2018 ji časopis Forbes zařadil do sekce Mimořádné ženy.

Autor fotografií: Oriflame.

Přečtěte si také