V Eurojackpotu se dnes hraje o luxusní Teslu X! 7 zajímavostí o elektromobilu i Elonu Muskovi

V pátek 21. srpna bude velkým svátkem všech milovníků luxusních vozů. V rámci mimořádné hry Český pátek bude vylosován jeden sázející, který odjede zbrusu novou Teslou X s cenovkou 2 500 000 Kč. Abychom vám čekání zkrátili, připravili jsme hned sedm zajímavostí jak o jednom z nejinspirativnějších podnikatelů současnosti Elonovi Muskovi, tak samozřejmě i o Tesle.

1. Rodilý Jihoafričan

Elon Musk se narodil v JAR, v sedmnácti se ale spolu s rodinou přestěhoval do Ameriky. Na Pensylvánské univerzitě vystudoval fyziku a ekonomii. Postgraduální studia na Stanfordu ale opustil po dvou dnech a důvod byl nasnadě, založit první společnost s názvem Zip2.
 

Přečtěte si také: Přes noc miliardářem? 5 nejvyšších výher, které Češi trefili v Eurojackpotu


Když ji v roce 1999 prodal, firma Compaq za ni zaplatila 340 milionů dolarů, tedy v přepočtu a s inflací 11,6 miliardy korun.
 

2. Čtvrtý nejbohatší muž světa

Kromě Tesly se Musk angažuje v celé řadě skvělých i dost šílených projektů a ty mu taky dost dobře vydělávají. Milionářem se stal ve 27 letech, v současnosti jde o čtvrtého nejbohatšího člověka planety.

Je to jen pár hodin, co se díky akciím Tesly zhodnotil jeho majetek na rekordních 85 miliard dolarů, tedy 1,86 bilionu korun. Jde o částku, která by pohodlně pokryla výdaje českého státního rozpočtu za celý loňský rok.
 

3. Budoucnost dopravy

Elon Musk se o ekologii a budoucnost dopravy zajímá vedle Tesly i v dalších vizionářských projektech. Podzemní tunely, v nichž by se měly prohánět autovlaky, a tak ulevit povrchové dopravě, aktuálně plánuje hned v několika amerických městech.

Druhým revolučním projektem je tzv. hyperloop, to znamená jakýsi nadzemní tunel, ve kterém by se kapsle s cestujícími pohybovaly rychlostí světa. O hyperloopu se mluvilo v souvislosti s Brnem a v praxi by to znamenalo, že se z Prahy do moravské metropole dostanete za pouhých dvacet minut.
 

4. Kolonizace Marsu

To, co Muska činí naprosto jedinečným, jsou mnohdy dost šílené nápady, které mu ale překvapivě vycházejí. Ještě předtím, než vstoupil do Tesly, založil společnost SpaceX s vidinou nejen komerčních cest do kosmu, ale také vybudování lidské osady na Marsu.

Na palubě rakety Falcon Heavy, nejsilnějšího stroje na světě, dovezl do vesmíru Teslu a zajistil si tak obrovskou reklamu. Ve spolupráci s NASA pak letos v květnu představil Falcon 9, kterou se dvěma astronauty vypustil do vesmíru.
 

5. Opravdu S3XY Tesla

Když si za sebe složíte jména jednotlivých modelů Tesly, dostanete krátké a výstižné slůvko „SEX“. Právě to byl Muskův sen, když začal v roce 2012 vymýšlet první model. Plány mu ale nabořila automobilka Ford, která si v případě modelu E vysoudila patent. Elon se tak musel spokojit s pojmenováním 3. Poslední model s označením Y byl představen loni, k prvním zákazníkům se dostal letos v březnu.
 

6. Elektrosporťák

Tesla X, o kterou se v Eurojackpotu hraje, byla představena už v roce 2015, díky jejím vlastnostem ale jde o splněný sen většiny řidičů i v roce 2020. Z nuly na stovku se dostane za 3,2 sekundy a jestli se s ní budete prohánět po dálnicích v Německu, dotáhnout to můžete až na 250 km/h. A až na parkovišti u pumpy otevřete impozantní výklopné dveře, kterými je tento model vybaven, nejednomu řidiči kolem spadne jistě brada.
 

7. Nejbezpečnější auto na světě

Kromě skvělých jízdních vlastností, mezi nimiž nechybí dojezd 565 km na jedno nabití, se model X pyšní také bezprecedentní bezpečností. Nejprve šlo o vůbec první auto, které u americké NHTSA, testující bezpečnost, získalo plné pětihvězdičkové hodnocení. Protože je baterie uložena ve spodní části, má SUV níž položené těžiště, což v případě srážky brání jeho překlopení. Extrémní zpevnění klíčových oblastí spolu s protisrážkovým systémem na bázi ultrazvuku pak dělá z Tesly X jeden z nejbezpečnějších vozů na světě.
 

Chcete krasavce s cenovkou 2,5 milionu i vy?

Na závěr jen připomínáme, že si o luxusní Teslu X za 2,5 milionu můžete v Eurojackpotu zahrát už tento pátek. A protože je Český pátek hra, která je určena jen pro sázející z naší země, vsadit si určitě stojí za pokus. K tomu, abyste byli do slosování zařazeni, je třeba plný tiket včetně doplňkovky Extra 6.

Získáte ho na pár kliknutí na tomto odkazu.

Přečtěte si také