Těžký život penězokazů. Jak dopadli ti, jež padělali peníze?

Padělání mincí je zločin starý stejně jako samotné mince. Od pradávna za to také padaly ty nejtvrdší tresty, které byly mnohdy krutější než tresty za vraždu. Jak si vladaři střežili své bohatství a jaké tresty čekaly na penězokazy? 

Přečtěte si také: Život po výhře v loterii. Co vám většina výherců neřekne?


Středověcí panovníci si vždy své jmění pečlivě střežili. Odstrašující postihy za penězokazectví konkurovaly popravám vrahů, čarodějnic a kacířů. Anglické zákony z roku 1351 dokonce stavěly padělání peněz na stejnou úroveň jako královraždu. Ovšem ani useknuté ruce, vypíchnuté oči či přibití na dveře neodradily odvážlivce, které lákal rychlý zisk peněz.
 

První mincovní padělky

V českém království jsou první mincovní padělky doloženy od 13. století, od 14. a 15. se pak padělalo ve velkém. Falzátorství kvetlo zejména po husitských válkách, čemuž nahrával fakt, že mince se v té době razily pouze jednostranně.

Trest smrti a zabavení veškerého majetku stanovil jako trest za penězokazectví Přemysl Otakar II. Za vlády Vladislava II. Jagelonského pak byl roku 1500 vydán ucelený zákoník nazvaný Zemská zřízení království českého, jenž padělatelům peněz přiřkl trest upálení zaživa.
 

Uvařeni v oleji

V západní Evropě vymýšleli pro padělatele tresty ještě brutálnější. V Drážďanech mohla být viníkovi useknuta ruka a přibita na dveře mincovny. V Německu, v Holandsku i ve Francii jsou doložené případy, kdy byli penězokazové uvařeni ve vařící vodě nebo ve vroucím oleji.

Někteří penězokazové měli štěstí, že zůstali neodhaleni. Velká penězokazecká dílna byla objevena v Koněpruských jeskyních u Berouna. Dodnes ale není známo, zda byl někdo za její provoz dopaden. Totožnost padělatelů, kteří tu pracovali, zůstává dodnes tajemstvím.
 

Jak se trestá dnes?

Současný trestní zákoník je dnes k falzátorům o něco milosrdnější. Ten, kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé, je podle § 233 trestního zákoníku potrestán odnětím svobody na tři až osm let.

I přesto, že se dnes padělání peněz netrestá useknutím ruky nebo uvařením v oleji, si se zákony není radno zahrávat. Mnohem lepší způsob, jak přijít k penězům, je zkusit štěstí v loterii. Zkuste vsadit třeba na stírací losy, u kterých je nejvyšší pravděpodobnost výhry. Sazka jich má v nabídce opravdu velké množství a stírat můžete také online. Ten nejlepší los právě pro vás najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také