Těchto 11 věcí bohatí lidé nikdy, opravdu nikdy nedělají

Vstávají brzy, pravidelně sportují a nejedí nezdravé věci. Bohatí lidé toho ale mají společného ještě mnohem víc. Proto jsme prozkoumali hned několik studií, které se na milionáře zaměřily, a tady je hned jedenáct věcí, které by žádný majitel víc než šesti nul na kontě nikdy neudělal.
 

1. Nevěří v osud

Bohatí lidé prostě nevěří v osud. I když u loterijních výherců určitě nějaký díl štěstí funguje, na osud se spoléhat nedá. Když si nevsadíte, tak můžete mít napsanou výhru třeba ve hvězdách, a stejně nepřijde.

Většina bohatých lidí věří spíš v sebe a ve svou práci než v osud. Podle jednoho amerického průzkumu pouze deset procent milionářů věří v náklonnost nadpřirozena. Nemajetných lidí věří v osud rovnou devadesát procent.
 

2. Nezapomínají na seznamu úkolů

Jasně si řeknou, co všechno chtějí za jeden den stihnout. Úspěšní lidé si píší tzv. úkolovníček, a pak se podle něho řídí. Co není na seznamu, odloží na jindy (ano opět na seznam), tohle jim pomáhá využít každou minutu ze dne a nenechat se rozptýlit.
 

3. Nepřipouštějí si strach

Strach je náš největší nepřítel a dost často nás blokuje od dobrých nápadů. Podle některých psychologů strach brání lidem užívat si ze života to nejlepší a navíc jim stěžuje i cestu k bohatství.
 

Přečtěte si také: Plný tiket Sportky vydělal seniorovi skoro 29 milionů

Milionář a podnikatel Umberto Milletti, který založil úspěšnou společnost s marketingovými nástroji tvrdí: „ To, co vám bohatství koupí, je svoboda riskovat. Protože podstupování rizika vám taky přináší možnost několikrát znásobit odměnu.“
 

4. Nenechávají rozhodovat emoce

V okamžiku, kdy se do jakéhokoliv rozhodování pustíte emocemi, vypínáte část mozku. Tvrdí to  psychologové a dodávají, že je jedno, jestli jsou ty emoce pozitivní nebo negativní. Vypínat mozek si milionáři určitě nechtějí, protože je lepší své peníze dál nechat pracovat, než je utratit bezmyšlenkovitě.
 

5. Nejí nezdravé jídlo

Jste to, co jíte, takže pokud jste z jídla unavení a zpomaluje se vám zažívací systém, nebudete mít energii vy ani váš mozek. Zahlceni nezdravým jídlem se budete cítit špatně nezávisle na množství nul na kontě.
 

6. Nevyspávají

Ve tři hodiny ráno vás asi nic zázračného nenapadne, zřejmě se ani nic smysluplného nestane. Kouzelná jsou ta rána, která můžete strávit produktivně. Úspěšní prý vstávají dokonce tři hodiny před tím, než vůbec vyrazí do práce... To je trochu drastické, ale zase kolik se toho dá stihnout, viďte.
 

7. Nevynechávají sport

Aktivní pohyb stimuluje funkci mozku, ale kupodivu pomáhá i ke zbohatnutí. V roce 2013 se tahle vazba zkoumala a podle výsledků studie aktivní skupina mužů bohatla v průměru o 14 - 17 % víc, než línější skupina mužů.
 

8. Nezapomínají číst

Milionáři čtou jednu knihu měsíčně, není to žádná dobrodružná literatura ani detektivky, spíš literatura faktu. Čtení jim totiž pomáhá se vzdělávat a lépe pochopit svět.
 

9. Neutrácejí peníze, které nemají

Kupují si věci, které potřebují, ne věci, na které mají peníze. Je jedno kolik máte na účtu, nemusíte všechno nutně utratit. Ušetřená tisícovka rovnou neznamená, že si musíte běžet pro nové boty.
 

10. Nespokojí se s málem

Vyhráli nebo vydělali jste 100 000 korun chtějte 200 000 korun nebo rovnou milion. Podle bohatých a úspěšných je dobré si dávat cíle, které vás poženou pořád dopředu.
 

11. Nejsou lakomí

Bohatí lidé své bohatství šíří dál. Dost často totiž tuší, jaké to je žít v chudobě či nouzi. Lakomý člověk možná ušetří nějakou tu korunu, ale asi tím, co nedá, úplně nezbohatne.

Jsou některé vaše zvyky stejné jako ty milionářů? Tak to máte určitě dobře nakročeno do jejich boháčského klubu. Jestli vám k plnému členství zatím chybí dostatečný kapitál, zkuste třeba Sportku, která jen v loňském roce vygenerovala hned 210 milionářů. Vsaďte si ji třeba online na tomto odkazu.

Autor fotografie: Ishan @seefromthesky, Unsplash

Přečtěte si také