Stojí miliardy. Toto jsou nejdražší umělecká díla v historii

Trh s výtvarným uměním je přehlídkou závratných částek. Ceny v těch nejsledovanějších aukcích šplhají k opravdu mimořádným obnosům. Která umělecká díla patří do první desítky těch vůbec nejdražších?

5. Jackson Pollock – Number 17A

Cena: 4,5 miliardy Kč

Americký malíř přišel do světa umění s pojmem Akční malba. Jeho charakteristické „cákance“ mnoho laiků nenadchnou.
 

Přečtěte si také: Život po výhře v loterii: Co vám většina výherců raději neřekne? (I. díl)


Na světě se ovšem najdou tací milovníci umění, kteří jsou za podobný obraz ochotni utratit tolik, kolik by normálnímu smrtelníkovi stačilo na celý život. Kenneth C. Griffin si dokonce k tomuto obrazu přibalil ještě jeden, ale na ten ještě v žebříčku dojde.
 

4. Paul Gauguin – Kdy se vdáš?

Cena: 4,7 miliardy Kč

Inspirací francouzskému malíři se staly cesty po Tahiti – namaloval řadu obrazů domorodých žen, nahých či oblečených v tradičních tahitských šatech. Jeho díla se nyní velice cení, a proto za jeho obraz Nafea Faa Ipoipo (Kdy se vdáš?)  v roce 2014 kupec zaplatil 210 milionů dolarů (4,7 miliardy korun).
 

3. Paul Cézanne – Hráči karet

Cena: 5,5 miliard Kč

Série pěti obrazů francouzského malíře znázorňuje muže, kteří u stolu hrají karty. Čtyři z obrazů jsou vystaveny ve veřejných muzeích, pátý byl po léta v soukromém vlastnictví sběratele Georgese Embiricose. Následně byl prodán katarské královské rodině, která je v nákupu klasického umění jedna z nejpilnějších na světě.
 

2. Willem De Kooning – Interchange

Cena: 6,7 miliardy Kč

Americký malíř holandského původu se postaral o vítězství v kategorii nejdražšího abstraktního obrazu v historii. Jeho „portrét“ si v aukci pořídil již zmíněný americký investor Kenneth C. Griffin. Za obraz jednoho z hlavních představitelů abstraktního expresionismu dal v roce 2015 částku 300 milionů dolarů, tedy asi 6,7 miliardy korun.
 

1. Leonardo Da Vinci – Salvator Mundi

Cena: 9, 9 miliardy Kč

Jednoznačné prvenství patří jednomu z nejvýznamnějších umělců v lidských dějinách – Leonardu da Vincimu. Obrazy hlavního představitele italské renesance mají nesmírnou hodnotu. Jeho nejslavnější obraz Mona Lisa sice není na prodej, jelikož již dlouhé roky láká milovníky umění do pařížské galerie Louvre, do aukce se však dostal jeho jiný obraz.

Je to Salvator Mundi, jenž pochází z doby kolem roku 1500 a zobrazuje Ježíše Krista jako spasitele. V aukční síni Christie’s se v roce 2017 vydražil za rekordních 450,3 milionů dolarů, tedy necelých 10 miliard korun, což z něj činí zatím nejdražší prodané umělecké dílo všech dob.

A jak byste s obřím jackpotem naložili vy - investovali byste ho do umění nebo do něčeho jiného. Ať tak, nebo tak, abyste mohli vyhrát, je potřeba si vsadit. Svůj tiket Eurojackpotu seženete na tomto odkazu.

Autor fotografie: MGRANAI (Wikipedia.com).

Přečtěte si také