Štěstí si za peníze nekoupíš? Nová studie naznačuje opak

Určitě jste někdy přemýšleli nad tím, jak byste naložili s případnou výhrou v loterii. Jeli byste na dovolenou snů, investovali do nemovitostí, anebo byste peníze věnovali na charitu? A co kdybyste se museli rozhodnout ještě před vsazením tiketu? Bylo by to pro vás těžké? Právě touto otázkou se zabývali američtí vědci a přišli s pozoruhodným zjištěním: volba výhry zásadně ovlivňuje lidské štěstí.

Přečtěte si také: Tiket Sportky ukrytý na tajném místě udělal ze seniora loterního milionáře


Téměř tři stovky vysokoškolských studentů se zúčastnily studie zkoumající spojení mezi štěstím a altruismem, tedy nesobeckého způsobu chování, kdy nemyslíme jen sami na sebe. Vědci dali respondentům na výběr ze dvou loterií. Loterie A znamenala, že budou mít šedesátiprocentní šanci na výhru ve výši 100 eur, kterou si mohou nechat a naložit s ní, jak je libo. Zbylá čtyřicetiprocentní šance by znamenala výhru 350 eur ovšem s tím, že půjde na léčbu pacientů s tuberkulózou. U loterie B byla pravděpodobnost proměnných prohozena.
 

A jak to celé dopadlo?

Až šedesát procent studentů si vybralo možnost výhry, která měla putovat na charitu. V dotazníku přitom uvedli, že ze své volby měli pocit osobního uspokojení a štěstí. To ovšem netrvalo dlouho. O měsíc později je výzkumníci znovu kontaktovali a zjistili, že jejich pocit štěstí klesl pod úroveň těch, kteří se původně rozhodli nechat si peníze pro sebe.

Vůbec nejšťastnějšími pak byli ti, kteří si vybrali možnost daru na charitu, ale loterie jim nakonec přisoudila osobní výhru. Měli tak pocit uspokojení, že se snažili pomoct, ale zároveň mohli utratit peníze, na co chtěli.

„I když nakonec skutečný život nezachránili, nemuseli volbu velkého peněžního daru obětovat, a svému okolí mohli říct, že udělali maximum toho, co bylo v jejich silách,“ uvádí studie publikovaná v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Výzkum pro dobrou věc

Nutno ještě podotknout, že oba scénáře byly skutečné – výzkumníci opravdu vyplatili účastníkům výhry v hodnotě přes 40 tisíc eur. Charitativní organizaci Operation ASHA, zabývající se léčbou a odhalováním tuberkulózy, pak darovali přes 111 tisíc eur. Každých 350 eur bylo ekvivalentem pěti vyléčených pacientů v Indii, kteří tuberkulózou trpěli.

A jak jste na tom vy? Mysleli byste spíše sami na sebe, nebo byste podpořili charitu? Vsadit si můžete na tomto odkazu.

Přečtěte si také