Splnil 28 let starý slib a rozdělil se o výhru 485 milionů

Muž, jehož slovo je pevné jako skála. S nadsázkou by tohle mohlo být indiánské jméno Toma Cooka, který si před mnoha lety s kamarádem Josephem Feeneym dal slib, že pokud některý z nich někdy vyhraje jackpot v loterii, o výhru se spolu podělí. 

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


Tehdy to znělo jako velmi přátelsky vtipné gesto. Ona totiž pravděpodobnost, že vyhrajete třeba takový Powerball, je 1:292 milionům. Řekněme, že máte zhruba stejnou šanci najít v mušli perlu. A když si tihle dva muži v roce 1992 dávali slib, že se o případný jackpot podělí, jistě ani jednoho z nich nenapadlo, že by se to opravdu mohlo stát.
 

Při snídani mu málem zaskočilo

„Když jsem si kontroloval čísla, viděl jsem první dvě, pak tři čísla a úplně jsem zamrzl,“ vzpomíná Tom na mimořádnou událost. Zrovna jedl snídani, a tak předal tiket manželce, která ho zkontrolovala a prý úplně ztuhla.

Když si manželé uvědomili, že opravdu vyhráli neuvěřitelný jackpot, vzpomněl si Tom na starý slib dvou mužů, kteří každý týden sázeli svá čísla, ale nikdy nevěřili, že by to opravdu mohlo vyjít.
 

Dávejte si velký pozor na to, co komu slibujete

Až budete někde v pivnici nebo vinárně v pozdních nočních hodinách rozhazovat rukama a slibovat všem přítomným, že až vyhrajete ve Sportce, se všemi se rozdělíte, vzpomeňte si na tento příběh. Ono by se totiž velmi snadno mohlo stát, že budete celé osazenstvo muset alespoň pozvat na drink.

Zpět ale k příběhu. Joseph Feeny vám takhle v roce 2020 sedí doma, když se rozezvoní telefon a na drátě se ozve starý dobrý přítel Tom. Což by nebylo nic neobvyklého, kdyby mu neřekl, že si vsadil Powerball a čirou náhodou vyhrál – dokonce 22 milionů dolarů (což je asi 485 milionů českých korun).

Svou řeč o výhře zakončil slovy, že mu volá proto, aby se s ním rozdělil, a tak splnil téměř tři dekády starý slib. „Tom mi zavolal a já mu říkám, jestli si ze mě takhle náhodou nedělá spíš legraci,“ vykládá krapet šokovaný kamarád.
 

Jméno kamaráda nechal napsat i na šek


Aby Tom ukázal, že opravdu svá slova myslí vážně, požádal svého přítele, aby s ním šel pro výhru do sídla loterní firmy. Nechal jeho jméno dokonce připsat na výplatní šek. Oba muži pak vzali své manželky, oblékli si roušky a společně se vydali vstříc pro šek, který jim zařídí budoucnost bez finančních starostí.

Tom, který si vsadil, si zajistil slušné zajištění do důchodu. Protože do té doby stále chodil do práce, po výhře jim oznámil, že za dva týdny skončí. Kamarád Jospeh už v důchodu je, ale i pro něj jsou peníze zásadním přilepšením.
 

Užijí si zaslouženého důchodu

Ani jeden z mužů nemá v plánu žádné velké nákupy, výhru chtějí využít tak, aby mohli trávit více času s rodinami a v důchodu si užít komfortní cestování po světě. V bláznivých autech nebo v přepychových domech ani jednoho z novopečených milionářů neuvidíte, ale možná všichni společně vyrazí na zaslouženou dovolenou.

I vy si můžete vsadit a pokud může vyjít pravděpodobnost 1: 292 milionům ve Spojených státech, proč by zrovna vám nemohl vyjít třeba Eurojackpot, kde je teď téměř miliarda korun. Nepropásněte šanci trefit dneska večer částku 910 milionů a vsaďte si online na tomto odkazu.

Přečtěte si také