Roman Šebrle: Atletika mě finančně nezajistila (II. díl)

Světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle po ukončení aktivní sportovní kariéry vůbec nepomyslel na to, že by si dal na chvíli pohov. „Atleti nejsou v pozici tenistů, hokejistů či fotbalistů, kteří se sportem dokáží zabezpečit až do konce života,“ říká nejslavnější český desetibojař.

Stadion a tretry jste před několika lety vyměnil za studio a moderátorský pultík. Býváte po těch letech ještě nervózní?

To víte, že ano! Lehká nervozita však prospívá dobrému výkonu. Zvláště nervózní bývám, když vím, že budu lidem oznamovat nějakou „velkou událost“.
 

Přečtěte si také: Jel jsem na krev, jinak by to nemělo smysl, říká Roman Šebrle (I. díl)

 
Trénujete rétorická cvičení a jazykolamy?

Jasně, před každým vysíláním se musím rozmluvit. Navíc cvičím i dlouhodobě pod odborným dohledem jazykové a hlasové poradkyně – je toho totiž ještě spousta, co bych mohl zlepšit.

Jaké bylo vaše nejhorší přeřeknutí?

Nejvíce se mi kolegové smějí za přeřek: „Budovu nařídil zbourat statistik.“ Ani se nedivím, že je to pobavilo, sám se tomu dodnes směji, když si na to vzpomenu.
 
Po ukončení aktivní sportovní kariéry jste zvažoval i jiné scénáře – stát se profesionálním golfistou nebo trenérem. Nepřemýšlel jste ale také o tom, že byste si aspoň na chvíli dal pohov a nic nedělal?

Za prvé nejsem ten typ, co rád nic nedělá, a za druhé to po ukončení atletické kariéry ani moc nešlo. Atleti nejsou v pozici tenistů, hokejistů či fotbalistů, kteří se sportem dokáží zabezpečit až do konce života.

Předpokládám, že na sport jste úplně nezanevřel. Čemu se aktuálně věnujete?

Hraju profesionálně golf a snažím se udržovat v kondici pravidelným běháním nebo jízdou na kole. Občas zajdu do posilovny, i když popravdě méně, než bych si přál.

Máte alespoň trochu představu, čemu byste se mohl věnovat třeba za deset let? Směřuje to spíše ke sportu, nebo kameře?

Vidím to na seniorský golf i kameru. Nikoli nutně v tomto pořadí (smích).
 
Roman Šebrle (45)


Čtrnáct let hrával závodně fotbal, od něhož si „odskakoval“ na atletické závody. Jeho parádní disciplínou byl skok do dálky. V roce 1992 sledoval v televizi zlatý triumf průkopníka českého desetiboje Roberta Změlíka a rozhodl se následovat jeho příkladu. S atletikou začal naplno až v roce 1995 v pražské Dukle. V roce 2004 získal na olympijských hrách v Aténách zlatou medaili. Jedenáct let držel světový rekord v desetiboji, když jako první překonal bájnou hranici 9000 bodů (v roce 2012 mu jej vzal Američan Ashton Eaton). Po skončení aktivní kariéry se začal věnovat moderování.


Roman Šebrle už způsob, jak se zajistit, evidentně našel. My ostatní bychom ale nějakou tou finanční injekcí navíc jistě nepohrdli. Jestli je vám hráčská štěstěna nakloněna, můžete vyzkoušet už dneska večer ve Sportce. A když to vyjde, bude váš účet o pár milionů bohatší. Zajistěte si tiket online na tomto odkazu.

Foto: archiv Romana Šebrleho.

Přečtěte si také