Proč lidé milují peníze?

Peníze. Někdo je miluje natolik, že by pro pořádný balík udělal cokoli Potřeba úspěchu a peněz je nám přitom biologický dána. A podle psychiatra Radkina Honzáka v nás peníze vyvolávají emoce velice intenzivní.

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


To, že milujeme úspěch a peníze, je nám biologicky dáno. Souvisí to se strukturou tlupy. Lidé jsou odjakživa zvyklí žít ve smečce stejně jako jiní primáti. Makakové si tvoří skupinu kolem čtyřiceti jedinců, šimpanzové o pětašedesáti a my lidí máme přirozenou smečku až o pětadevadesáti členech. To je houf tvořený rodinou, přáteli a známými.
 

Král tlupy

V každé tlupě přirozené probíhá boj o nejvyšší pozici, které říkáme antropomorfický král, když to vezmeme podle opic. Takový jedinec se jako první dostane ke žrádlu, vede smečku a také má možnost vybírat si partnerky.

To je mimochodem pro primáty velice důležité – s hierarchickými schody se zvyšuje možnost šířit DNA, což je samozřejmě spojeno s velice příjemnými pocity. Jak říkal Mark Twain, pro tyto pocity je muž schopen obětovat čest, jmění i život.

Králem mezi opicemi se stává ten nejšikovnější a nejzdatnější, ani nemusí být nejchytřejší. V lidské smečce je to úplně stejné. Rozdílem je, že jsme navíc do vínku dostali jazyk, jenž nám slouží především k tomu, abychom se prolhali k nejrůznějším věcem, i k té nejvyšší pozici. Roli hrají samozřejmě také ekonomické prostředky. Peníze zkrátka přinášejí post.
 

Závislost na penězích

Náš vztah k penězům pak vidí psychiatr Radkin Honzák následovně: „Peníze v nás vyvolávají hrdost poskládanou z radosti a pocitů vítězství, pýchu a vše, co krmí naše ego, naše já. To si pak myslíme, že jsme sežrali všechnu moudrost světa,“ vypráví uznávaný psychiatr. Zároveň cituje své kolegy z oboru, kteří s oblibou říkají: „Buďte rádi, že jste závislí jen na alkoholu, závislost na moci a penězích je mnohem horší.“

A jaký je váš vztah k penězům? Milujete je, anebo upřednostňujete jiné hodnoty? Ať už jste na tom jakkoliv, my jsme si jisti, že by se nějaký ten milion hodil každému. Vsaďte si dneska večer Eurojackpot. A pokud uhodnete čísla, která vypadnou z osudí, nevyhrajete milion jeden, ale rovných 290 milionů korun.

Klikněte si pro tiket online na tento odkaz.

Autor fotografie: PX Here.

Přečtěte si také