Prašan, slunce až do večera a výborné jídlo. 5 nejlepších resortů Evropy

My vám teď s potěšením představíme pět nejlepší lyžařských areálů v Evropě pro rok 2020. O výsledku rozhoduje více než 120 tisíc cestovatelů a nejlepším pěti rezortům pak Evropská komise pomáhá s propagací.

5. Crans-Montanta


Nejlepší areál ve Švýcarsku, který se do top 5 dostal letos poprvé. Možná je pro vás toto místo jednou velkou neznámou, ale vězte, že pokud se vám chce trávit v autě vzdálenost přes tisíc km, zažijete nevšední zimní radovánky. Švýcaři spojují to, co nabízejí hory, a zároveň luxusní životní styl včetně nejlepších restaurací, barů i obchodů.
 

Přečtěte si také: Na 3 děti zůstala sama. Teď jim díky výhře ze Sportky může dopřát vlastní bydlení


Pomyslete na to, jak se budete na vrcholcích hor u prosklené zdi dívat na západ slunce a jíst u toho fantastické fondue. To pak zapomenete i na to, že skipas na jeden den vyjde na 89 švýcarských franků, což je přes 2 tisíce korun.
 

4. Livigno


To by bylo, aby se do první pětky neprobojovala prosluněná Itálie, navíc její bezcelní část Livigno. Celkem 115 kilometrů sjezdovek, z toho 37 červených a 27 modrých, takže si jízdu z kopce užije jak zkušený lyžař, tak i začátečníci nebo děti.

Pokud vyrazíte, Itálie vás nudit rozhodně nebude, vzpruží vás bombardino, tedy teplý vaječný likér se šlehačkou, dobré italské jídlo, hudba, tanec a pár dobrých Aperol-Spritzů. Vyhlášené jsou i večerní akce, plní se bary a kluby, tak pozor, ať nezapomenete jít ráno na svah.
 

3. Val Thorens


Třetí místo putuje do Francie. Val Thorens je nejvýše položený rezort v Evropě protkaný neskutečně rozlehlou sítí sjezdovek, která propojuje Tři údolí s šesti sty kilometry sjezdovek. Kdo do Val Thorans jezdí, tvrdí, že každá návštěva přináší úplně nový zážitek. Jen vás čeká asi 1 200 km cesty a skipas za 63 Eur na den.
 

2. Wilder Kaiser-Brixental


Druhé místo získal nám mnohem bližší areál v Rakousku. Prý je to bezkonkurenčně největší a nejmodernější areál na světě, který se pyšní téměř třemi stovkami kilometrů sjezdovek a běžeckých stop. Změřit si ale můžete i svou rychlost na tratích a čeká vás tucet možností zimních radovánek ve fun parcích, na sáňkařské dráze nebo v ledovém baru. V areálu je na výběr ze 77 restaurací, kde kromě klasických rakouských jídel seženete i zahraniční speciality.

Z Prahy tam navíc dojedete za nějakých pět hodin, vzdálenost totiž nepřesahuje 500 kilometrů. Za permanentku na jeden den utratíte 54 eur (1 500 Kč) a svézt se můžete na 86 lanovkách.
 

1. Alpe d'Huez


Už potřetí se může pyšnit titulem Nejlepší lyžařský resort v Evropě francouzský Alpe d'Huez, který leží nedaleko města Grenoble. V Alpe d'Huez můžete zažít kombinaci zábavy, relaxace, sportu a navíc tu provozovatelé garantují sníh od konce listopadu do dubna. Areálu, kde je přes 230 km sjezdovek, se přezdívá Ostrov slunce, protože tu prý návštěvníci zažívají nejvíc slunečních dní v roce. Už se úplně nezmiňuje, s kým se srovnávají, ale řekněme, že šance na to chytit sluneční paprsky do zad, tu je poměrně vysoká.

Tenhle areál je pro nás jen krapet z ruky. Z Prahy autem by cesta zabrala zhruba 12 hodin, bez zastávek.

Snad jste si vybrali, co vám nejvíc sedí. Nezapomeňte i vsadit a třeba si na hory letos i zaletíte. Skol. A jestli by se vám neztratil nějaký ten příspěvek, tak ve Sportce si právě můžete zahrát o desítky milionů. Tiket navíc pořídíte online na tomto odkazu.

Autor fotografií: archiv zimních resortů.

Přečtěte si také