Pomoc nezaměstnaným i peníze na operaci. 3 příběhy výherců, kteří dělají dobré skutky

Nádherné dovolené, luxusní auta nebo oblečení od věhlasných návrhářů. Jaký sen byste si splnili, kdybyste vyhráli v loterii? Tito výherci jsou důkazem, že i na jejich sny nějaké ty peníze určitě šly. 

Přečtěte si také: Babička mu zakázala sázet. Neposlechl ji a vyhrál 22 milionů


Co je ale důležité, je skutečnost, že se svoji výhru nebáli sdílet s těmi, které peníze opravdu potřebují. Tady jsou tři inspirativní příběhy výherců, kterým loterie pomohly dělat dobré skutky.
 

Zachránili dům sestry

Connolly_600x500.jpg

Frances a Patrick Connollyovi vyhráli nejvyšší jackpot, který padl v historii Severního Irska, na začátku letošního roku. Ve hře Euromillions trefili v přepočtu 4,2 miliardy korun.

Hned poté, co vyhráli, si prý Frances vzpomněla na svoji sestru Sharon. Ta se v roce 2017 nastěhovala k jejich matce, aby se o ni mohla postarat. A protože peněz nebylo nazbyt, nabídla svůj dům k prodeji.

„Když s Patrickem vyhráli v loterii, byla jsem skoro první, komu Frances zavolala, aby mi tu novinku oznámila,” nechala se v médiích slyšet Sharon. „Hned, jak mi řekla o výhře, na mě vyhrkla, že žádný dům prodávat nebudu, protože mi ho koupí,” smála se úlevou sestra výherkyně.

I když už byla smlouva o prodeji skoro podepsaná, Connollyovi nakonec vše stihli včas a Sharon už je teď znovu majitelkou svého milovaného domu.
 

Peníze pro nezaměstnané

Margaret_600x500.jpg

Svému bohatství vděčí Margaret Loughrey hře Euromillions, díky níž si na konto připsala 771 milionů korun. Svůj šťastný tiket si koupila po cestě domů, když se vracela z úřadu práce. A v době, kdy vyhrála, pobírala podporu v nezaměstnanosti ve výši 1 720 korun týdně.

Od momentu, co trefila jackpot, se její život sice změnil, ona ale na svoji minulost nezapomněla. A proto dodnes podporuje ty, kteří to potřebují: lidi bez práce, tak i ty bez domova.

„Půlku svého života jsem byla nezaměstnaná a tu druhou jsem žila s minimální mzdou. Proto vím velmi přesně, jak moc těžký může život být,” řekla Margaret deníku Mirror.
 

Díky výhře skáče přes kaluže

Weir_600x500.jpg

Svůj životní jackpot trefili Colin a Chris Weirovi ze Skotska v roce 2011. Díky loterii jsou bohatší o 3,4 miliardy korun. V té době se dozvěděli o osudu malé holičky Skye. Vinou vrozené vady byla už od narození upoutána na kolečkové křeslo a její rodiče se snažili vybrat peníze na operaci, díky které by mohla chodit.

Nešlo ale o drobné: operace pro Skye stála v přepočtu 148 milionů korun. Částka ale rozhodně nezastavila Colin a Chrise a peníze nevěřícím rodičům prostě poslali na účet.

„Udělali jsme to hlavně proto, aby se rodiče nemuseli zabývat vybíráním peněz a mohli se věnovat své malé dceři,” uvedli manželé v prohlášení.

A jak to celé dopadlo? Skye se na Štědrý den poprvé postavila na vlastní nohy.

Chvályhodným projektům pomáhají nejen výherci, ale i samotné loterní společnosti. Dobrým příkladem je Sazka - i z peněz hráčů je financován třeba Český olympijský výbor. Až si tedy budete příště klikat pro svůj tiket Sportky, může vás hřát u srdce, že pokud nevyhrajete, půjdou i vaše peníze na dobrou věc.

Přečtěte si také