Odemykání auta a opisování od Androidu. Apple představil iOS 14

Ta tam už brzy bude Applem dříve tolik vyzdvihovaná „čistota“ domovské obrazovky, kam jste si mohli dávat jen aplikace, případně složky s aplikacemi. Na iPhony totiž po vzoru Androidu míří widgety! Novinek včetně těch, inspirovaných operačním systémem od Googlu, je ale samozřejmě daleko víc, pojďme se na ně trochu podrobněji podívat.

1. Widgety

Chcete hned po odemknutí telefonu vědět, jaké bude počasí, jaké schůzky vás v práci čekají nebo jaké jsou hlavní zprávy dne? Apple konečně povolil používání widgetů.
 

Přečtěte si také: V loterii SAZKAmobil šance budeme hrát o 1,1 milionu


A aby se neřeklo, že jen opisoval u konkurence, widgety na iPhonech a iPadech se budou umět přizpůsobovat podle zvyklostí uživatelů v určitém času nebo denní době.
 

2. Knihovna aplikací

Šuplík aplikací je další věc, kterou androidisti důvěrně znají. Znovu to ale nebude jen tak obyčejný šuplík, chytrá Knihovna aplikací vám totiž vše, co máte v telefonu, dokáže roztřídit podle tematických skupin jako zábava, sport nebo sociální média.
 

3. Obraz v obraze

Pustíte si video na YouTube a chcete si například dohledat informace na internetu? Po přepnutí do prohlížeče se vám už brzy video nezastaví, i po kliknutí na Safari nebo Chrome totiž budete pokračovat ve sledování v malém okně na obrazovce telefonu. Toto okno je možné zmenšovat či zvětšovat a obraz v obraze pak bude fungovat i pro videohovory.
 

4. App Clips

Pro Android další známá věc. Hlavní funkcionality aplikace můžete využívat, aniž byste si ji museli stahovat do telefonu. Hodí se třeba ve chvíli, kdy přijedete do neznámého města a chcete si koupit lístek do veřejné dopravy, anebo si chcete půjčit sdílené auto, kolo či koloběžku.
 

5. Chytrá Siri

Siri ve verzi iOS 14 je prý dvacetkrát chytřejší než před třemi lety. Nově bude umět posílat hlasové zprávy a bude také kompaktnější.
 

6. Safari jako Chrome

Stránky bude nové umět Safari překládat do dalších jazyků a přichází také vylepšení zabezpečení hesel. A i když Apple zatím moc detailů neprozradil, aspoň naznačil, že si od podzimu budou moct uživatelé svobodně nastavit primární prohlížeč podle svých přání. Že už bychom se za pár měsíců nemuseli se Safari vůbec otravovat ani na telefonu?
 

7. Volání a zprávy

Když vám někdo zavolá, objeví se jen úzký proužek nahoře místo zabrání celé obrazovky. Zprávy nabídnou novou verzi emotikonů, budou přehlednější a oblíbené konverzace si také můžete připnout na domovskou obrazovku.
 

8. Cyklistické mapy

Apple přidal cyklistické trasy, které berou v úvahu stezky, převýšení nebo silnice, zatím ale jen pro některá města v USA a Číně (což nás ale díky skvělým aplikacím Mapy.cz a Google Mapy vlastně vůbec netrápí). Přibude také plánování tras pro elektromobily, zohledňující nabíječky po cestě.
 

9. Odemykání auta

Díky NFC čipu v telefonu si už brzy odemknete své auto. Funkce dál umožní sdílet odemykání vozu s dalšími uživateli, kterým můžete některé funkce zakázat nebo omezit. Odemykat přiložením telefonu k autu ale budou zatím moct jen majitelé fungl nových BMW řady 5, o rozšíření ale prý Apple jedná ještě s Fordem.
 

10. Nové tlačítko

Jedno, dvě nebo tři poklepání na záda telefonu spustí funkci, kterou si předem podle svých přání nadefinujete. A prý výborně funguje i v případě, že je váš telefon opatřený krytem. Ani tady ale nejde o vynález Applu, opět jde o funkci, kterou už má v různé podobě celá řada telefonů s Androidem.
 

Spousta volání i dat díky SAZKAmobilu

Nový operační systém od Applu sice přijde až na podzim, opravdu výhodný tarif si můžete pořídit už dnes. Šťastné tarify od SAZKAmobilu startují na ceně 99 Kč a i ten obsahuje data. Pokud k tomuto největšímu virtuálnímu operátorovi navíc přejdete od konkurence, můžete do konce roku získat až 35 GB dat jako dárek. Více informací o tarifech SAZKAmobilu najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také