Nový kostel i vzdělání pro chudé. 3 rodiny, které díky výhře v loterii dělají dobré skutky

Loterní výherci v tuzemsku rádi zůstávají v anonymitě. Ve Spojených státech se z nich ale stávají celebrity. Občas tak plní bulvární deníky všemožnými fiasky nebo zhýralým utrácením. Často ale dělají jeden dobrý skutek za druhým.
 

Přečtěte si také: Loterijní výherkyně hledá „pana Božského”. Vítězi zaplatí 1,7 milionů

Ve městě Bondurant v Iowě to vypadá, jako by v loterii vyhrálo samo město. Místo, kde žije něco málo přes šest tisíc obyvatel, se proměnilo k nepoznání. Poděkovat můžou jeho obyvatelé dvěma srdečným výhercům americké loterie Powerball. 
 

Z výhry oddlužili kostel a postavili hřiště i obchod

Nejprve splatili úvěr za místní kostel, protože v něm měli svatbu a chtěli, aby tamní církev neměla dluhy. Další velkou investicí byla výstavba fotbalového hřiště pro místní střední školu.

A to zdaleka není všechno, v jejich malém městě chyběl obchod  s potravinami, a tak ho Brian a Mary zkrátka nechali postavit. Teď si v Bondurantu mohou pochvalovat prodejnu, za kterou by se nemuselo stydět žádné velké město.

Investice do nového obchodu, který si celá obec neskutečně pochvaluje, se vyšplhala až na 4,5 milionu amerických dolarů, v přepočtu přes 102 milionů korun. „Jedna z nejzábavnějších věcí je, když takhle vlastně dáváme možnost si peníze užít i ostatním lidem,“ říká štědrý Lary. 
 

V  Powerballu vyhráli 4,6 miliardy

1rodina_600x500-(1).jpg


Přesně takhle se chovají manželé, kterým se podařilo v roce 2012 vyhrát v loterii Powerball 202 milionů dolarů, asi 4,6 miliardy korun. Brian a Mary Lohse, kteří si po zdanění odnesli domů už „jen“ 90 milionů dolarů, se rozhodli, že zlepší život nejen sobě, ale i komunitě, ve které žijí. 

Občas jim lidé říkali, že výhra v loterii je prokletí. „Jak může být něco, co může váš život a život vašeho okolí změnit v něco úžasného, prokletí? Samozřejmě obrovské množství peněz může být prokletí, ale jen, pokud se tak vy sami rozhodnete,“ udivuje se výherkyně Mary. 

Ta zároveň radí: „Pokud vyhrajete, obklopte se finančními poradci a přáteli. Ovšem ne těmi, kteří k vám natahují ruce, ale těmi, kteří vás rukama obejmou kolem ramen.“
 

Projekty ve městě financují i výherci 9,7 miliard

2rodina_600x500.jpg


Někteří výherci zkrátka nacházejí štěstí ne v bohatství, ale v tom, že najednou mohou pro své okolí něco dobrého udělat. Stejně to mají i další výherci Powerballu, rodina Smithova, která si odnesla 429 milionů dolarů (zhruba 9,7 miliard korun).  

Okamžitě založili rodinnou nadaci, která pomáhá financovat různé projekty v jejich rodném městě, kam takhle pumpují miliony dolarů.
 

Výhra pomáhá se vzděláváním chudých

3rodina_600x500.jpg


A do třetice: manželský pár z Kalifornie, který vyhrál 266 milionů dolarů (přes 6 miliard korun), se rozhodl své peníze investovat do vzdělání. 

Manželé pomáhají dětem platit školné, a zpřístupňují tak drahé vzdělání chudším dětem, hlavně Hispáncům. Gilbert a Jacki Cisnerosovi k výhře říkají: „Nekoupili jsme si ani nové auto, nikam jsme se nevydali cestovat, vlastně nic z toho, co zřejmě výherci dělají, jsme my vůbec neudělali. První věc byla, že jsme založili rodinnou nadaci,“ vysvětluje Jacki. 

Jak je vidět, loterní peníze mohou rozdat obrovské štěstí. Tak zkuste vy to vaše třeba ve Sportce a online na tomto odkazu.

Zdroj: NBC NEWS

Přečtěte si také