Na blešáku koupila obraz za pár korun. Vyklubalo se z něj dílo za stovky milionů

Američanka Teri Horton, řidička kamionu v důchodu, koupila v 90. letech na jednom bleším trhu abstraktní obraz. Prodávající za něj tehdy chtěl v přepočtu tři stovky, žena ho ale usmlouvala a zaplatila mu o sto korun méně.

Přečtěte si také: Za tiket dal jenom dvacku, i tak mu Sportka přinesla přes 9 milionů


Obraz měl sloužit jako dárek pro kamarádku, která v té době procházela depresí, jenže do jejího přívěsu byl příliš velký. Teri se tedy rozhodla prodat ho dál. To však ještě netušila, jaké eso v rukávu nejspíš má.
 

Prodat na blešáku, nebo použít jako terč?

Když přišel čas na pravidelný garážový výprodej, přidala Teri obraz k ostatnímu harampádí, jehož se chtěla zbavit. V té době prý spolu se svým kamarádem uvažovala nad tím, že pokud by ho náhodou nikdo nechtěl, využili by plátno jako tréninkový terč.

Naštěstí se na výprodej zašel podívat i místní učitel výtvarného umění, který si obrazu všiml a spatřil v něm podobnost s dílem abstraktního malíře Jacksona Pollocka. Ten se proslavil technikou drippingu, tedy nalévání či nakapávání barvy na plátno položené na podlaze.
 

Kdo je sakra Jackson Pollock?!

Učitel bývalou kamioňačku oslovil a prozradil jí, že má u sebe nejspíš poměrně cenný kousek. Z té chvíle pochází její slavná hláška „Kdo je sakra Jackson Pollock?!“, jež v roce 2006 pojmenovala i dokument vyprávějící její příběh, který se po osudovém zjištění odvíjel poměrně zajímavě.

Po důkladném pátrání a zjišťování totiž Teri přišla na to, že u sebe dost možná má obraz „Číslo 5“ z roku 1948. Jenže sběratelé a historici s tím úplně nesouhlasí.
 

Neuznané důkazy

Podle nich obraz nemá „Pollockovu duši“, není malovaný jeho typickými tahy a chybí mu podpis. Malíř měl navíc spoustu napodobitelů, a dílo tak může pocházet od jednoho z nich. Nic na tom pro historiky nemění ani fakt, že na plátně je částečný otisk prstu stejně jako na dvou autentických malířových obrazech.

Tori Horton se ovšem nechtěla vzdát. Kromě dokumentu vystoupila také v několika televizních pořadech a kontaktovala obchodníka s uměním, Toda Volpeho. Ten jí sice sehnal kupce ze Saúdské Arábie, který by byl ochotný obraz odkoupit za bezmála 200 milionů korun, žena to ale odmítla.

Prý si za obraz nevezme méně než miliardu korun, jenže toto přání se jí bohužel nesplnilo. V roce 2019 podlehla rakovině aniž by pro obraz vysněného kupce našla. Ač se smutným koncem, dokazuje její příběh to, že poklad se dá najít i na místě, kde byste ho zrovna nečekali. Nemáte u sebe také nějaký?
 

Radujte se z milionů nebo nového Kamiqu i bez pokladů z půdy

A jestli ne, zkusit můžete zítřejší Sportku, kde se hraje o desítky milionů korun. A protože slosování připadá na svátek svatého Patrika, který je spojen se zelenou barvou, jedno velké zelené překvapení si pro vás připravila i Sazka. Jeden z majitelů plného tiketu bude už brzy jezdit novou zelenou Škodou Kamiq!

Zajistěte si vstupenku do slosování na tomto odkazu.

Přečtěte si také