Miliardový nápad jménem Microsoft

Jen pro zajímavost a zasazení do dobových souvislostí -  v roce 1974, kdy vznikl Microsoft, se v Praze poprvé otevírá metro, v USA vrcholí aféra Watergate, švédská skupina ABBA vítězí v soutěži Eurovision se singlem Waterloo a v Anglii se v jedné porodnici rodí budoucí zpěvák Robbie Williams. 

Přečtěte si také: Dříve vařil pro prezidenty, teď bude díky výhře v loterii krmit děti bez domova


Tehdy jednadvacetiletý Paul Allen a ještě o dva roky mladší Gates společně vymysleli programovací jazyk Basic. Rok na to ve městě Albuquerque v Novém Mexiku založili malou softwarovou firmu o jedenácti lidech.

To ještě netušili, že za několik dekád ovládnou světový trh a Microsoft se stane firmou se 130 000 zaměstnanci. A už vůbec netušili, že z většiny lidí z této fotografie budou miliardáři a že zakladatelé budou dokonce patřit mezi nejbohatší lidi planety.

retro_600x500.jpg

Zatímco Billa Gatese není nutné úplně představovat, druhý muž byl vždy trochu v ústraní. Ale jen zdánlivě. Paul Allen byl podle Forbesu se 13,5 miliardami dolarů 37. nejbohatší člověk na světě. Ale život se neměří jen penězi ,a tak je nutné zmínit, že tento druhý praotec Windows měl úžasně bohatý život.

Nebál se riskovat a na rozdíl od jiných superboháčů se nikdy nebral moc vážně. Málokdo ví, že byl jediným Američanem, který vlastnil hned dva sportovní kluby  - americké fotbalové mužstvo NFL Seattle Seahawks a basketbalové hvězdy NBA Portland Trail Blazers.

Ale tady zábava teprve začíná. Za své peníze taky postavil unikátní muzeum zasvěcené rokenrolové hvězdě Jimimu Hendrixovi. Budova vypadá jako rozteklá kytara. Také investoval do muzea science fiction.
 
muzeum_600x500.jpg

Paul Allen hrál výborně na kytaru. A nebyl to žádný troškař, takže nástroj nevytahoval jen příležitostně na rodinných večírcích, ale byl schopen jamovat i s Ericem Claptonem.

Úspěch „na souši“ mu byl málo, a tak vlastnil i největší soukromou jachtu na světě. Jmenuje se Octopus, tedy Chobotnice. Jen její provoz stojí v přepočtu 500 milionů korun každý rok, a to mluvíme pouze o údržbě. Jak vysoká byla její pořizovací cena, nechceme ani odhadovat. Součástí jachty je i ponorka.
 
lod_600x500.jpg

Kromě toho jen tak pro radost sbíral bojová letadla z druhé světové války a koupil taky jedno menší divadlo, když ho chtěli zbourat.

Tento velký muž byl také úžasný bojovník. V roce 1983 mu diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin, kterou porazil. Bohužel se nemoc po více než dvaceti letech vrátila, a vloni v říjnu jí ve věku 65 let podlehl.

Inspiroval vás život Paula Allena a máte v hlavně také nějaký ztřeštěný nápad, za který byste chtěli utratit peníze? Víc než štědré kapesné vám může nabídnout Sportka, kde se teď s milionáři roztrhl pytel. Klikněte si pro svůj tiket na příští slosování na tento odkaz.

Autoři fotografií: Business Insider, News, Must See Places, Milion Dolar Blog, PX Here

Přečtěte si také