Miliardáři bez titulu: Příběhy lidí, kteří k úspěchu nepotřebovali vysokou

Říkají to rodiče, učitelé i někteří politici: Základem úspěchu je vzdělání. Přesto jsou lidé, kterým se povedlo vybudovat vydělávající společnost nehledě na to, že studium nedokončili anebo byli ze školy dokonce vyloučeni. 

Bill Gates


Nejznámějším „nevzdělancem“ je zakladatel Microsoftu a donedávna nejbohatší člověk světa Bill Gates. Nepochází z nijak chudé rodiny, a tak si jeho rodiče mohli dovolit zaplatit mu prestižní Harvard. Vydržel tam však jen do třetího ročníku. Škola musela ustoupit nápadu.
 

Přečtěte si také: Pošťačka si jen odskočila na oběd, přinesla si výhru přes 11 milionů


„Když někdo vypráví příběh o úspěchu lidí, kteří nedokončili vysokou školu, může to svádět k závěru, že vzdělání není důležité, pokud má někdo talent k podnikání. Avšak je lepší vzdělání dokončit. Opak platí jen v případě, když má člověk nějakou ideu, která nesnese odkladu, a hrozí, že podobná myšlenka už nikdy v životě nepřijde,“ prohlásil Gates.
 

Mark Zuckerberg


Také zakladatel sociální sítě Facebook studoval na Harvardu, kde jej vlastně napadlo vytvořit platformu, díky které by se studenti mohli navzájem poznat. Poté, co vývoj společnosti začal Zuckerbergovi časově překážet ve studiu, rozhodl se ze školy odejít a naplno se věnovat své firmě.
 

Steve Jobs


Zakladatelé společnosti Apple dokonce nedokončili ani střední školu! Když vznikl Apple, bylo Stevenu Wozniakovi 25 let, Stevenu Jobsovi o čtyři méně. Už nějaký ten rok předtím sbírali zkušenosti v praxi, čímž svůj úspěch podmínili.

Steve Jobs zdůrazňoval, že předčasné ukončení studia bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké kdy udělal. Za nejpřínosnější kurz přitom označuje kurz kaligrafie, který absolvoval. Prý se tam naučil rozeznávat dobrá písma od špatných, což později mohl uplatnit v počítačovém světě.
 

Ted Turner


Největším rebelem v této kategorii je zakladatel televizní stanice CNN Ted Turner, který byl dokonce z Brown University v USA, kde v mládí studoval, vyloučen. Důvodem bylo, že Turner dovolil své tehdejší přítelkyni, aby s ním žila v jednom pokoji na studentské ubytovně, což se nesmělo. O mnoho let později, samozřejmě až po úspěchu televizní stanice CNN, mu univerzita udělila čestný titul.

Ať už máte titul nebo dobrý nápad, nečekejte na zbohatnutí roky. Miliardy můžete mít okamžitě, a to, když si vsadíte. Pokud vám to dneska večer vyjde v Eurojackpotu, získáte hlavní výhru ve výši astronomických 2,457 miliardy korun. Nepropásněte šanci zahrát si o tolik peněz a pořiďte si online tiket na tomto odkazu.

Nevíte si rady, jak vybrat svá šťastná čísla? Zkuste naše online pomocníky, které najdete zase tady.

Foto: Wikipedia, Flickr.

Přečtěte si také