Jeho dužina i vůně patří k základním symbolům léta - šťavnatý meloun. Je všeobecně známo, že lidská společnost se dělí na tři základní skupiny - na ty, kteří z melounu odkrajují měsíčky, na ty, kdo kostičkují, a pak na nedočkavce - bagristy, kteří se do půlky melounu pouštějí zásadně lžící.
Pak je tu ale ještě jedna málo známá podskupina - bohatí gurmáni. A ti se slétají na takové druhy melounů, o kterých jste pravděpodobně zatím neměli ani tušení. Jsou to totiž ferrari mezi melouny.
Prvním exkluzivním zbožím je meloun Densuke. Roste pouze v Japonsku, na ostrově Hokkaido. Má temně zelenou, až černou slupku. Je kulatější, než klasický vodní meloun a uvnitř - to je prý přímo božská mana. Je výrazně křupavější a sladší. A co mu dodává na výjimečnosti je, že nestačí jen peníze k tomu, abyste ho mohli ochutnat. Urodí se ho totiž za rok jen asi 65 kusů! Takže pokud ho máte na seznamu přání, musíte k němu připočítat i letenku do země vycházejícího slunce, abyste už mohli stát ve frontě, až bude Densuke dozrávat.
/meloun.jpg)
Právě zeměpisný výskyt a velmi omezený počet kusů dělá z tohoto melounu jednu z nejdražších potravin na světě. Jeden zhruba osmikilový meloun se v Japonsku vydražil za 650 tisíc jenů, což je zhruba 90 tisíc korun. Zásoba deseti melounů na léto vás tak snadno vyjde na jeden meloun korun.
/meloun-zluty.jpg)
Pokud byste chtěli něco krapet levnějšího, nemusíte jet z původní destinace daleko. Vlastně nemusíte jet nikam. Druhý nejdražší meloun světa se pěstuje také na ostrově Hokkaido. Tentokrát je řeč o melounu Yubari. Svůj název dostal po malém japonském městečku, kde se pěstuje. Vzhledově se podobá běžnému žlutému melounu cantalupe. To je ten menší druh melounu s vrásčitou slupkou, který běžně uvidíte na pultech supermarketů. Yubari je dokonale kulatý a údajně je tím vůbec nejsladším a nejšťavnatějším melounem na celé planetě zemi. A kousky nejlepší kvality se prodávají zhruba za 200 dolarů, takže necelých pět tisíc.
Zdroj foto: buzfeed.com, tumblr.com