Losy v Česku letos slaví 30 let. Přinášíme 5 zajímavostí nejen ze zahraničí

I když loterie jsou tu s námi už odnepaměti a pomáhaly například s financováním tak velkolepých projektů, jakými jsou Velká čínská zeď, Koloseum nebo nejlepší univerzity na světě, historie losů se začala psát poměrně nedávno. 

Přečtěte si také: Nejlepší dárek k narozeninám? Muž dostal los s výhrou 23 milionů


Ve světě se první losy objevily zhruba v polovině 70. let, v tehdejším Československu to bylo o nějakých 15 let později, konkrétně v roce 1989. Zajímavostí je také skutečnost, že je to jen pár měsíců, co na losu padla vůbec nejvyšší výhra historie.
 

1. Přelomový rok 1974

Jeden z vůbec prvních losů vznikl v roce 1974. Vynalezl ho počítačový expert John Koza, jmenoval se Okamžitá hra a vydala ho Massachusettská státní loterie.

K většímu rozšíření stíracích losů došlo až na konci 80. let. Dopomohla k tomu skutečnost, že si v roce 1987 nechala tento produkt okamžité loterie patentovat americká společnost AstroMed.
 

2. Na internetu od roku 2005

První online losy se objevily v roce 2005. Tehdy společnost PrimeScratchCards spustila internetové stránky, zasvěcené čistě stírání přes internet.
 

3. Letos padla nejvyšší výhra na losu v historii

Letos v létě padla v USA nejvyšší výhra na jednom stíracím losu. Získal ji Rodrigo Hernandez (53) z Floridy, který v hracím poli objevil 15 milionů dolarů, v přepočtu 350 milionů korun.
 

4. Kouzelná stírací fólie

Stírací fólie najdete nejen na losech, ale i na mnoha dalších produktech. Setřít si můžete třeba PIN k vaší SIM kartě od mobilního operátora a stejný způsob předávání citlivých dat volí také bankovní domy nebo pojišťovny.
 

5. V Kanadě si musíte výhru zasloužit

Když si v Kanadě setřete výhru na losu a jdete si pro ni do loterní společnosti, předtím než vám její zástupci vyplatí výhru, musíte spočítat matematický příklad.

Stírací losy jsou populární nejen ve světě, obrovský zájem je o ně také u nás. Mezi ty, které máte nejradši, patří například Velká černá perla, na kterou lze vyhrát 10 milionů, nebo Mega rentiér. Ten kromě královské měsíční renty ve výši 100 tisíc korun nabízí ještě 5 milionů hned na ruku.

Nejbližší místo, kam si pro svůj oblíbený stírací los zajít, najdete na naší interaktivní mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také