Král hamburgerů i hollywoodský herec. Lidé, kteří se stali úspěšnými až po třicítce (I. díl)
Mládí není podmínkou a příležitost lze chytit za pačesy kdykoli. Stačí se nebát a nepodlehnout obavám ze středního věku. Kdo ze světových úspěšných podnikatelů prorazil později, než je obvyklé?

Ray Kroc


Co dělá: Provozovatel McDonald´s
Úspěch v: 52 letech


Americký podnikatel s českými kořeny začal podnikat už na základní škole s limonádovým stánkem. Jeho podnikání však přerušila válka. Po ní se živil jako řidič sanitky, klavírista, jazzový hudebník nebo prodavač papírových kelímků či mixérů. Na svůj životní úspěch si musel počkat.

Přečtěte si také: Nevěříte na náhodu? Vsaďte si podle horoskopu! Tahle čísla vám přinesou štěstí!


V roce 1953 se doslechl o jisté restauraci v Kalifornii, která vyráběla na chlup stejné burgery s hranolky. To ho fascinovalo natolik, že začal uvažovat o vybudování poboček v celých Spojených státech.

V roce 1955 otevřel svou první franšízovou restauraci v Chicagu a v roce 1961 od McDonaldových firmu odkoupil za 58 milionů korun.
 

J. K. Rowlingová


Co dělá: Spisovatelka
Úspěch ve: 32 letech


Život nyní velmi populární britské spisovatelky, která se proslavila sérií knih o brýlatém chlapci s jizvou na čele Harrym Potterovi, je jak vystřižený z románu. Z ženy, která žila ze sociálních dávek, se během pěti let stala multimilionářka.

Vdala se za televizního reportéra a narodila se jim dcera Jessica. Manželství však nevydrželo, a tak aby nezaměstnaná Rowlingová zahnala smutky, pustila se do psaní.

První knihu prý napsala po edinburských kavárnách, aby nemusela mrznout ve svém nevytápěném bytě. Aktuální hodnota jejího majetku činí přes 14 miliard korun. Stala se tak první miliardářkou, která zbohatla psaním knih.
 

Mary Kay Ash


Co dělá: Zakladatelka kosmetické firmy Mary Kay
Úspěch ve: 45 letech


Když Američanka Mary Kay dávala po pětadvaceti letech výpověď z firmy, kde pracovala jako školitelka, mělo to jeden prostý důvod. Na místo jejího nadřízeného s dvojnásobným platem byl povýšen muž, kterého sama zaučovala.

Odmítla se smířit s neúspěšnou kariérou, a tak začala psát knihu, ve které radila ženám, jak rozvíjet svůj talent. Tím vlastně vytvořila perfektní marketingový plán na rozjezd firmy.

Vzala posledních pět tisíc dolarů a v roce 1963 založila firmu Mary Kay, která nabízela ženám řadu kosmetických výrobků. Za rok 2016 měla společnost roční obrat 76 miliard korun a působí ve více jak 40 zemích světa.
 

Harrison Ford


Co dělá: Herec
Úspěch ve: 35 letech


Dnes patří mezi nejlépe vydělávající herce na světě. Těžko uvěřit, že představitel Indiany Jonese nebyl odjakživa profesionálním hercem, ale živil se jako truhlář. V šedesátých letech dokonce dělal bedňáka v kapele The Doors.

Shoda náhod způsobila, že se dostal k zakázce, kde měl postavit zvukovou scénu pro tehdy ještě neznámého filmaře George Lucase. Ten Forda seznámil s americkým režisérem Stevenem Spielbergem a pozval ho na casting.

V roce 1977 získal hlavní roli meziplanetárního pilota Hana Sola ve veleúspěšném sci-fi Star Wars. Film vydělal přes 6,5 miliardy korun a z Harrisona se stala téměř přes noc hollywoodská hvězda.

A jak jste na tom s podnikáním vy? Pustili byste se do něj v jakémkoli věku, anebo si myslíte, že ten nejlepší čas pro nové začátky už máte opravdu za sebou?

Ať tak či tak, zbohatnout můžete i bez byznysu – zkuste si vsadit, Online tiket vyplníte na tomto odkazu.
 
Autoři fotografií: biography.com, wikipedia.org, marykay.com.

Přečtěte si také