Jmění miliardářů? Uživili by celý stát i několik měsíců

Boháči mají na účtech miliardy dolarů, v korunách se dostáváme do bilionů, což jsou pro většinu zt nás nepředstavitelné částky. 

Přečtěte si také: 34 milionů ze Sportky zajistí výherci bezstarostný důchod

Pět dní, padesát dní, ale i víc než rok. To jsou období, na které by vystačil majetek nejbohatších mužů planety, kdyby měly peníze pokrývat státní rozpočet. Které státy jsou nejskromnější a jak dlouho by vydrželo Česko s majetkem Petra Kellnera?
 

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

USA_600x500.jpg


Nejbohatším člověkem na světě je zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Jeho majetek jde díky tomuto online obchodu do bilionů korun. Smůlu má ale v tom, že je Američan. Jeho peníze by proto stačily celé zemi jen na pět dní. Může za to nejen velký počet obyvatel, ale i vysoká životní úroveň.
 

Pan „Lidl” Dieter Schwarz

Berlin_600x500.jpg


Pokud chodíte nakupovat do Lidlu nebo Kauflandu vězte, že majitel těchto obchodních řetězců by uživil celé Německo po dobu pěti dní. Dieter Schwarz patří dlouhodobě mezi nejbohatší lidi ve své zemi, byť je jeho majetek asi pětkrát menší než Bezosův.
 

Král telekomunikací Carlos Slim

mexico_600x500.jpg


To u mexických miliardářů je situace jiná. Carlos Slim, majitel několika telekomunikačních firem, by státní rozpočet země utáhl celých 82 dní, tedy skoro čtvrt roku.
 

Ropný magnát John Fredriksen

Kypr_600x500.jpg


Nedostižným rekordmanem je John Fredriksen z Kypru. Jeho majetek není ani na desetině Jeffa Bezose, přesto by jeho peníze zemi stačily na víc než roční provoz, přesněji na 441 dní. A to díky nízkým životním nákladům, malému počtu obyvatel a tomu, že tamní ekonomika těží z turismu.
 

Nejbohatší Čech by rozpočet utáhl téměř 2 měsíce

praha_600x500.jpg


Pokud se ptáte, jak v tomto žebříčku dopadli čeští miliardáři, tak jsou někde uprostřed. Z peněz nejbohatšího Čecha Petra Kellnera by Česko žilo přesně padesát dní. 

Sponzorovat státy zkrátka není levná záležitost, zasponzorovat sám sebe nebo svoji rodinu ale vyjde nejen o dost levněji, hlavně si to ale spolu s nejbližšími pořádně užijete. 

Jestli na účtě na takové bohulibé záměry nemáte dost peněz, zkuste Sportku a všechno se už brzy může změnit. Štěstí můžete jít naproti i online na tomto odkazu

Autor fotografie: Sharon McCutcheon, Unsplash

Přečtěte si také