Jedna bankovka v hodnotě milionů? Podívejte se, čím se dalo v minulosti platit

Řada vůbec nejcennějších bankovek světa byla vydána ke speciální příležitosti, takže v omezeném počtu, a v oběhu se udržela jen pár měsíců. Podívejte se na ty nejcennější kousky.
 

Milionovka

milionovka_600x500.jpg

Britská bankovka, jejíž hodnota byla přesně jeden milion liber, je asi nejslavnějším platidlem vůbec. Byla vydána v roce 1948 v rámci Marshallova plánu a platila jen několik měsíců. 
 

Přečtěte si také: 3 dobré rady, jak být v novém roce šťastnější

Přesto o ní vznikl dokonce i film se slavným Gregory Peckem. Dodnes se dochovaly pouze dva kusy. Jeden z nich byl v roce 2008 vydražen za 120 tisíc dolarů, necelé tři miliony korun. 
 

Australská tisícilibrovka

australie_600x500.jpg

Ano, jde o libru, nikoli o australský dolar. Tou se v zemi platilo v letech 1910 - 1966. Konkrétně tato bankovka vznikla na začátku první světové války, a to v roce 1914, natisknuto bylo přes osmdesát tisíc kusů. 

V devadesátých letech minulého století byla jedna taková bankovka prodána za téměř sto tisíc dolarů, asi 2,3 milionů korun.
 

Melounovka

melounovka_600x600.jpg

Ve skutečnosti jde o tisícidolarovku. Vytištěné nuly ale připomínají spíš melouny a tak jí nikdo neřekl jinak než Melounovka. Jde o nejdražší americkou bankovku vůbec, její hodnota byla v přepočtu přes 70 milionů korun. Těžko si představit, že s tímto jdete zaplatit nákup. 

I v tomto případě se dochovaly jen dva kusy. Jeden je možný občas vidět v muzeích.

Tyto tři bankovky, ale i celá řada dalších jsou velmi dobrým způsobem, jak investovat peníze. Stejně jako třeba historické mince. Pokud vám koruny, které byste mohli nechat zhodnocovat, chybí, můžete to při troše štěstí změnit díky jedné sázce. 

Protože ve Sportce teď padá Superjackpot každou chvíli, je to aspoň podle nás ideální hra, na kterou vsadit. Zvlášť když to můžete udělat online na tomto odkazu. Přejeme hodně štěstí.

Přečtěte si také