Jak zvládnout výhru? Loterijní výherci pro vás mají těchto 8 rad

Výhra v loterii vám může obrátit život vzhůru nohama. Aby to bylo k lepšímu, je třeba myslet na několik věcí. Jaké to jsou, prozradili ti nejpovolanější ze všech - loterijní výherci. Zatímco někteří se z výhry radovali dlouhé roky, jiným nepřinesla nic než smůlu.

Přečtěte si také: Za tiket dal jenom dvacku, i tak mu Sportka přinesla přes 9 milionů


Díky jejich příběhům se však můžeme poučit a jejich chyby neopakovat. Sepsali jsme pro vás nejcennější rady, které by vám alespoň do začátků měly pomoci.
 

1. Nepodlehněte emocím

Výhra v loterii dokáže otřást snad každým. Emoce se u vás mohou střídat jak na běžícím pásu a ne vždy budou příjemné. Kromě radosti vás pravděpodobně dostihne také strach, paranoia a nervozita. Ať už se budete bát ztráty peněz, zneužití ze strany vašich blízkých nebo čehokoliv jiného, je důležité emocím nepodlehnout a o všem si popovídat s někým, komu důvěřujete.
 

2. Chraňte si soukromí

Stejné pravidlo platí i pro to, komu se s výhrou svěříte. Raději o ní nemluvte před všemi a nechte si ji alespoň nějaký čas pro sebe. S novinkou se podělte jen se skutečně blízkými lidmi, o nichž víte, že vaší nové situace nijak nezneužijí.
 

3. Poznejte pravé přátele

Po výhře se vám nejspíš stane, že se o vás lidé začnou více zajímat. Najednou se ozve starý známý v tíživé finanční situaci nebo kamarád, který vám před časem udělal nějakou laskavost. Dejte si pozor, komu budete důvěřovat, včas rozpoznejte, kdo je váš skutečný přítel a naučte se říkat ne. Není nutné být paranoidní, ale opatrnosti nikdy nic nezkazíte.
 

4. Začněte spořit

Jakkoliv může být lákavé začít hned po výhře utrácet, myslete hlavně na budoucnost a část výhry si odložte na spořící účet. Pokud žádný nemáte, přišel ideální čas si ho založit. Vyhrané peníze totiž mohou zmizet dříve, než si myslíte, a v tu chvíli se vám bude nějaká ta záloha hodit.
 

5. Utrácejte s rozmyslem

Ze stejného důvodu je také fajn si každou větší útratu rozmyslet. Neznamená to, že si nemůžete udělat radost a trochu se rozmazlovat, ale zkuste neutratit celou výhru během pár dní. Většina loterijních výherců doporučuje konzultace s profesionálním finančním poradcem. A to i u menších výher.
 

6. Zbavte se dluhů

Dobrý nápad je splatit po výhře všechny dluhy a půjčky, které máte. Oprostíte se tím od všech nepříjemných povinností a zbytek vyhraných peněz si budete moct bez výčitek užívat.
 

7. Se změnami opatrně

Vyhněte se všem radikálním a dramatickým životním změnám, snažte se nadále žít ve svém běžném stylu a změny dělejte raději pomalu. Nejen, že budou mít z dlouhodobého hlediska větší efekt, ale také si je déle udržíte.
 

8. Dělejte si radost

Se vším tím splácením dluhů, šetřením a opatrností vůči lidem můžete snadno propadnout pocitu, že se váš život vlastně změnil k horšímu. Nezapomeňte si proto čas od času udělat radost, potěšit nějakou maličkostí své blízké a plnit si i sny, které nemusí mít s penězi nic společného.

Nějaký ten sen si začít plnit můžete už po zítřejším večeru, kdy se bude hrát ve Sportce o 70,2 milionů. Bylo by to nové bydlení? Nebo skvělé auto? Ať tak nebo tak, pořád platí, že kdo nehraje, nevyhraje.

Nenechte si ujít šanci stát se loterním milionářem a klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také