Jak si dopřát v luxusní restauraci a moc neutratit? V Londýně mají odpověď

Pokud byste si chtěli dopřát luxusní večeři, ale máte zrovna hlouběji do kapsy, odložte to na pondělí. Některé restaurace zvažují novou cenovou politiku převzatou od aerolinek a hotelů. O tom, kolik zaplatíte, rozhoduje den a hodina. První den v týdnu vyjde nejlevněji. 

Přečtěte si také: Dřív musela obracet každou korunu. Teď díky výhře ve Sportce procestuje svět


Restaurace Bob Bob Ricard v londýnské čtvrti Soho proslula tím, že každý stůl je opatřen masivním tlačítkem, které když stisknete, číšník donese další láhev šampaňského. Loni zkusili také nový byznysový model okoukaný od nízkonákladových linek, které mění ceny podle poptávky.

„Tahle myšlenka nás napadla, když jsme se dívali, jak funguje zbytek světa,“ řekl majitel a zakladatel restaurace Leonid Shutov. „Letecké společnosti a jejich obchodní model by nemohly fungovat, kdyby nedokázaly vyvážit nabídku a poptávku. Jen jsme pravidla moderní ekonomiky z jiného odvětví uplatnili v chodu restaurace,“ vysvětluje Shutov.
 

Průkopníci

Problém podle majitele spočívá v nerovnoměrném vytížení podniku. V sobotu obvykle prodají kolem čtvrt stovek večeří a návštěvníci se často musí zapsat na seznam čekatelů na stůl. Naopak v pondělí zde obsluhují maximálně čtyřicet hostů.

„Abychom byli konkurenceschopní, musíme lidem poskytovat skvělá jídla bez toho, že si budeme účtovat přehnané ceny jen proto, že v pondělí moc nevyděláme,“ říká Shutov a dodává, že host v jeho restauraci v průměru utratí sto liber, což je v přepočtu přes 2800 korun.

Diferenciace cen je rozhodnutí odvážné, majitel se však nestandardního modelu restaurace nebojí. Nemění menu, nezdražuje a ani nenabízí zákazníkům nic, co by neznali. Jen říká, že v určité době budou tato jídla stát méně – v pondělí kolem oběda získáte pětadvacetiprocentní slevu, v úterý či v neděli večer činí patnáct procent. Ostatní restaurace zatím tiše sledují reakce hostů. Uvidíme, zda se tento model osvědčí a kdo ví, možná londýnskou restauraci budou za nějakou dobu následovat.

Jak často utrácíte za menu v luxusních restauracích? Pokud už nechcete počítat každou korunu, abyste si mohli dopřát skvělé jídlo, zkuste si vsadit. Ve Sportce se nyní hraje o 97,7 milionu korun. Když se trefíte, můžete si dopřávat humry, krevety, kaviár či jiné luxusní jídlo třeba každý den. Vsaďe si přes internet na tomto odkazu

Přečtěte si také