Jak letos Češi strávili léto? Lidé zůstali většinou v Česku a začali se více věnovat sportu

Jak ukázal průzkum společnosti Sazka, lidé začali daleko více preferovat tuzemskou dovolenou a změnili také své preference a zájmy. Sazka v exkluzivním průzkumu zjistila, kolik Češi letos v létě utratili, co jim nejvíc scházelo a jak letošní rok ovlivnil jejich pohled na dovolenou i do budoucna.

Přečtěte si také: Pojďme pro sebe něco udělat. Buďme Silnější pro život


Přestože více než polovina Čechů vyráží každý rok pravidelně do zahraničí ať už k moři nebo za zážitky, letošní rok a rizika spojená s cestováním výrazně změnily jejich chování.
 

Lidé letos zůstali v Česku, někteří dovolenou úplně vynechali

Průzkum ukázal, že letos se vydalo mimo Českou republiku jenom 14 % dotázaných, celých 86 % respondentů potom dalo přednost pouze tuzemské dovolené. Zajímavou změnou je také fakt, že v během letošního léta si třetina Čechů volno vůbec nevybrala ať už z důvodu omezených možností cestování nebo kvůli obavám o zaměstnaní a finanční zajištění.
 

Moře letos nahradily zážitky a zájem o sport

A jak tedy Češi dovolenou strávili? Výrazně se zvýšila poptávka po návštěvách českých a moravských památek, ale rostl také zájem o pronájem chat, chalup a pobyty v kempech, které byly dříve spojené s tradičním létem v Česku. Pobyt na pláži si potom 60 % dotázaných nahradilo hlavně sportem a aktivní dovolenou.

Zájem o volnočasové activity v Česku byl vidět na více frontách. „Na našem webu Sport v okolí, který provozujeme společně s Českým olympijským výborem, jsme během léta zaznamenali nárůst návštěvnosti. Vidět to bylo zejména u sportovních akcí, které lidé aktivně vyhledávali. Pevně doufáme, že zájem Čechů o sportování vydrží i do budoucna,“ shrnula Tereza Vyhnálková ze Sazky.
 

Více než polovina Čechů letos ušetřila a změnila názor na dovolenou

Mohlo by se zdát, že omezené cestovní možnosti a jiný způsob trávení dovolené přinesou spíše negativní vnímání letošního léta, ale opak je překvapivě pravdou. Kromě toho, že více než polovina respondentů přiznává, že letos během léta ušetřila, najde se i mnoho dalších věcí, které si lidé pochvalují. Zhruba polovina účastníků průzkumu připouští, že se jim nejvíce líbilo, že nejsou kvůli zahraniční dovolené ve stresu a prožili léto mnohem klidnějším způsobem.

Dalších 23 % dotázaných navíc ocenilo, že poznali také jiný způsob trávení léta oproti svým běžným zážitkům. Samotnou kapitolou je potom i atmosféra, kdy se oprášila tradice a do českých lokalit se vrátil život tak, jak to bývalo dříve.
 

Dovolená doma i v budoucnosti

Výsledkem letošního nevšedního léta je fakt, že dvě třetiny respondentů nyní zvažuje změnu svých cestovních preferencí i do budoucna. Hned 11 % lidí je rozhodnuto, že do zahraničí nevyrazí ani příští rok a místo toho stráví prázdniny u nás.

„Léto může být parádní i v ČR. Letos jsme s manželkou a dcerou strávili asi měsíc na chatě,“ říká šermíř Jiří Beran, držitel ceny fair play za férové gesto z olympijských her v Riu 2016.

„Hodně jsme se věnovali turistice, protože běhání mám teď kvůli prodělanému zánětu v koleni zakázané. Na chatě jsme vlastně byli už dva měsíce na jaře. Chodili jsme po Krkonoších. Vždy jsem vzal jsem malou do krosničky a pádili jsme na čerstvý vzduch,“ dodává Jiří Beran.
 

Hýbejte se díky Odznaku všestrannosti nebo projektu Silnější pro život

K aktivnímu životu nepomáhá Sazka jen projektem Sport v okolí, v nabídce jich má celou řadu. Jedním z nich je Odznak všestrannosti, kdy své výkony můžete poměřit jak s rodinou nebo kamarády, ale třeba i s vrcholovými sportovci.

Projekt Silnější pro život má zase přivést k aktivnímu způsobu života nesportovce z řad dospělých. Jestli byste se chtěli začít hýbat anebo třeba jen posílit imunitu i vy, rady a tipy zjistíte na následujícím odkazu.

Přečtěte si také