Hodně pijte a zítra se pořádně nasnídejte. 5 rad, jak zvládnout novoroční kocovinu

Silvestr nemusí patřit zrovna mezi vaše nejoblíbenější oslavy, ale nějakému tomu drinku se zřejmě nevyhnete. Říká se, že po kvalitním alkoholu kocovina téměř nepřichází nebo je jen lehounká. Ono samozřejmě záleží na tom, kolik toho alkoholu vypijete.  Pokud ještě nepatříte mezi milionáře, asi nebudete prolévat hrdlo pravým šampaňským. Takže nějaký ten tip, jak přežít první den nového roku, se vám bude hodit.

1. Prevencí je voda a jídlo

Nejlepší rada zní: nepijte moc, nemíchejte alkohol. A když už pít budete, dbejte na velký přísun vody, čímž se můžete vyvarovat nepříjemným bolestem hlavy druhý den. Ty pocházejí právě z dehydratace.
 

Přečtěte si také: Výherce loterie koupil fotbalový klub a dal ho zpátky fanouškům


Zkuste si říct, že za každou sklenici alkoholu musíte vypít jednu sklenici vody nebo minerálky. Dalším preventivním opatřením je jídlo. Nepijte na lačno, obalte si bříško dobrým jídlem, nejlépe mastným, aby se vám alkohol dobře vstřebával.
 

2: Pomoc z lékárny

Existuje řada preparátů, které slibují, že vás kocovina nečeká, pokud včas spolknete zázračnou pilulku. Například potravinový doplněk Midnflow slibuje, že díky přírodním složkám, které odbourají škodliviny alkoholu z těla, a zároveň vymazlenému obsahu vitamínů zažijete ráno bez kocoviny. Jestli to funguje, to vám zaručit nemůžeme.

Přípravek Antiethanol prý také předchází následkům pití, protože zvyšuje aktivitu jaterních enzymů, urychluje odbourávání alkoholu, má antioxidační účinky a navíc přispívá k ochraně jater. Bylinný přípravek si musíte vzít alespoň půl hodiny před první skleničkou, a pokud jich vypijete více než čtyři, pak si musíte vzít další pilulky.

I východní medicína se intenzivně zabývá tím, jak ulevit od nepříjemných pocitů po konzumaci alkoholu. Na trhu je speciální tinktura, která z pohledu čínské medicíny pročišťuje Shi Re (vlhkou horkost) ze středního zářiče. Kapičky se užívají už ráno na lačno a pak večer a jmenují se Opilý mistr.
 

3. Ráno vsaďte na heřmánkový čaj

Prevence nevyšla a je to tady. Játra mají plné ruce práce s odbouráváním alkoholu, žaludek je překyselený, tělo bez vitaminů, cukrů a dehydratované. Takže dobré ráno.

Spěte, co nejvíce to půjde, a až se vzbudíte, udělejte si bylinkový nebo heřmánkový čaj s citrónem a medem. Tělu tak dodáte vitamin C a cukr, který zoufale po bujaré noci potřebuje.

Je důležité si tělo výrazně zavodnit. Zkuste například rehydratační roztoky. Sice nejsou určeny na léčbu kocoviny, obsahují ale přesně ty látky, které tělo žádá, a dokáží poměrně rychle organismus zavodnit. Pokud vám rehydratace přijde jako moc složitý plán, nakupte si iontové nápoje a mějte je doma připravené pro případ nouze.
 

4. Snídaně je grunt

Máte tedy vypito a je čas se pokusit najíst. I když vám to možná přijde jako nadlidský úkol, věřte, že je to opravdu dobrý nápad. Každý snese něco jiného, proto univerzální záchranné jídlo neexistuje. Co ale existuje, je dobrá rada: nejezte nic kyselého a nepijte kávu ani ovocné šťávy. Už tak překyselený žaludek by se vám ještě více pokazil.

Zkuste žaludek potěšit vývarem nebo alespoň pořádnou snídaní. Tělo je po boji s následky alkoholu dost vyčerpané, proto potřebuje dodat energii. Takzvané rychlé cukry jsou obsaženy v ovoci, jako jsou banány, mango či hroznové víno. Dobrou volbou jsou i ovesné vločky, celozrnné cereálie nebo alespoň celozrnné pečivo, pokud si neumíte představit, jak ráno po večírku pojídáte vločky s mlékem.

Už jste celkem stabilizovaní, ale hlava vám stále třeští. Neboje se sáhnout po léku na bolest, na který jste zvyklí. Pozor jen na prášky s paracetamolem, které se odbourávají v játrech. Ta už jsou zaměstnaná až dost.
 

5. Léčbu korunujte čerstvým vzduchem

Je na čase se obléknout a pokusit se vyrazit alespoň na kraťounkou vycházku, protože čerstvý vzduch a pohyb dokáží zázraky. Pokud máte pocit, že to opravdu nepůjde, nadýchněte se alespoň čerstvého vzduchu. Otevřete okna a větrejte se.

Teď už je vám trochu lépe, ale máte pocit, že jste letošní rok nezačali zrovna ideálně? Zkuste udělat dobrý skutek, třeba jen malinkatý. Pomozte někomu okolo, odneste oblečení na charitu, darujte nějakou tu korunu na dobrou věc a hned se budete cítit lépe.

A třeba si právě tím dobrým skutkem nakloníte štěstěnu, až si budete klikat pro tiket na dnešní slosování Sportky. Najdete ho na tomto odkazu.

Přečtěte si také