Desetikorunu vydražili za 172 tisíc. Nemáte ji v peněžence taky?
Staly se vzácnými chybou v ražení a omylem se dostaly do oběhu. I přesto, že to jsou ve své podstatě „šmejdi“, dnes mají mnohonásobně vyšší cenu, než je jejich nominální hodnota. Příkladem je nedávná aukce, kde se desetikoruna z roku 1993 vydražila za neuvěřitelných 172 tisíc. korun.

Přečtěte si také: Nevěříte na náhodou? Vsaďte si podle horoskpopu! Tahle čísla vám přinesou štěstí


Začátkem října tohoto roku dražební společnost Antium Aurum, která se věnuje výkupu a prodeji mincí, bankovek a medailí, uspořádala dražbu vzácné desetikorunu z roku 1993. Vyvolávací cena byla stanovena na 5 tisíc eur, což je v přepočtu zhruba 135 tisíc korun. Přihazováním se desetikoruna dostala až na 6500 eur, to znamená necelých 172 tisíc korun. Hodnota mince se tak oproti té nominální v aukci zvýšila o neuvěřitelných 1,72 milionu procent.
 

Poklad v peněžence


Pokud jste se právě rozhodli, že si půjdete zkontrolovat, jestli vzácnou minci nemáte náhodou u sebe, měla by mít přesně tyto znaky: příčná čára, která protíná písmena »Kč« vedle číslovky 10, je mírně výš než u běžných mincí. A rozhodně musí být na desetikoruně vyražen rok 1993.

Běžné mince ročníku 1993 byly raženy v nákladu 69 997 000 kusů a ty mají všichni v peněžence. Vzácných kusů se vyrazilo zhruba 1 000. Ne všechny se však dostaly do oběhu. Tudíž šance, že by je někdo našel, je opravdu malá.

I kdybyste však takovou desetikorunu v peněžence objevili, není jisté, zda právě ta vaše by se prodala za takovou sumu. Důvodem je, že stav mince musí být velmi dobrý. To znamená, že škrábance, různá poškození tím, že byla řadu let v oběhu, její hodnotu snižují.
 

Není chyba jako chyba

Jak se z obyčejných desetikorun stanou vzácné kousky? Většinou chybou v ražení. V tomto případě na to existují dvě verze. Podle jedné vznikla chyba na desetikoruně během přípravy v německém Hamburgu. Autor pak na vlastní přání přepracoval rubovou stranu a zvětšil písmenka Kč. Prostřednictvím mincovních automatů se pak dostaly do oběhu.

Podle druhé verze se mince dostaly do oběhu tak, že desetikoruna z roku 1993 byla vyražená v tak zvané zkušební sérii. Nové mince dostávali v měsíčním předstihu seřizovači automatů, aby na nové mince stroje přeřídili. U této mince ale nastal problém – písmena byla příliš malá a ani nevidomí je nerozpoznali hmatem. Na poslední chvíli se proto symbol Kč nechal zvětšit.

Možná právě teď saháte do peněženky, zda tam nemáte právě tu desetikoruna, která by se dala vydražit za mnohonásobek své hodnoty. Pokud jste tam však žádný poklad nenašli, nevěště hlavu. Můžete zkusit štěstí třeba dneska večer ve Sportce. Aktuálně hrajeme o 91,4 milionu korun.

Zajistěte si svůj tiket na tomto odkazu.

Autor fotografie: ČNB.

Přečtěte si také