Chudý Ind třel bídu s nouzí. Poklad, který náhodou objevil, mu převrátil život vzhůru nohama

Před nějakým časem se tehdy třicetiletý horník Motilal Prajapati stal z minuty na minutu boháčem. Vykopal totiž druhý největší diamant v historii diamantových dolů s názvem Panna.

Přečtěte si také: Rekordní rok 2021! V prvním čtvrtletí Sazka vytvořila 56 milionářů a rozdala výhry za 2,5 miliardy


Diamanty lákají lidstvo odjakživa. Kdo ví, jestli je to tím, jak moc jsou vzácné, adrenalinem spojeným s jejich hledáním, anebo jejich oslňující krásou. Jisté ale je, že muži je rádi loví a ženy je rády nosí. Tedy dokonalá symbióza.
 

Co o diamantech víme?

V přírodě se diamant tvoří za extrémních tlakových a teplotních podmínek, ovšem pořád se kolem jeho vzniku točí dost otázek. Prakticky jde o krystalickou formu uhlíku, což je nejtvrdší přírodní minerál, který nelze zbrousit ničím jiným, jen dalším diamantem.

Některé kousky jsou prý staré přes tři miliardy let. A najít se dají i ve vesmíru ve vychladlých hvězdách. Nejlépe se ale vyjímají v podobě broušeného briliantu zasazeného do krásného šperku.
 

Štěstí nezná hranic

Indický horník Motilal Prajapati se nemusel stát kosmonautem, aby se stal hvězdou. Měl totiž obrovské štěstí a vykopal druhý největší diamant v historii tamních Panna diamantových dolů.

Velký a těžký kámen má 42,9 karátů. Narazit na podobný skvost není každodenní záležitostí, ba naopak, jde o opravdu vzácný kousek. V mělkých indických dolech drží prvenství 44,55 karátový diamant nalezený v roce 1961. Tedy skoro 60 let trvalo, než vylezl na povrch další velikán.
 

Nalezený diamant mu zachránil život

Důlní a diamantový důstojník Santosh Singh oznámil, že diamant byl posléze vydražen za 2,55 milionů rupií, v přepočtu zhruba 736 tisíc korun. Po odečtení daní a licenčních poplatků dostal jeho nálezce Motilal Prajapati zbytek částky.

Celou situaci komentoval slovy: „Jsem šťastný. Díky penězům se budu moci postarat o své rodiče a doufám, že nás chudoba konečně opustí.“ A s dojetím v očích dodal: „Tato částka nejen, že pomůže zlepšit finanční situaci celé rodiny, ale vymaním se tak z dluhů a moje děti budou mít možnost studovat na dobrých školách.“
 

Zahrajte si ve Sportce o čarodějnický milion

V boháče se můžete dnes večer proměnit i vy, pokud si vsadíte Sportku. Nejen že jsou v Superjackpotu desítky milionů korun, na sázející čeká ještě jedna velmi speciální prémie. Jeden majitel plného tiketu dnes zaručeně získá mimořádnou čarodějnickou prémii v hodnotě 1 000 000 Kč.

Klikněte si pro svoji vstupenku do slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také