Chcete už konečně začít? Nejlepší aplikace, které pomohou s prvními uběhnutými kroky

S běháním je to dost podobné jako s učením jazyků. Začít většina z nás zkoušela opakovaně. Do zdárného konce, kdy se člověk domluví, případně běží v kuse delší dobu, aniž by vypadal, že toho měl dost už před pěti minutami, to ale dotáhla jen hrstka z nás.

Přečtěte si také: SAZKAmobil zrychluje a výrazně zlevňuje mobilní data


Chcete to letos na jaře už konečně zvládnout a zařadit se mezi gazely a leopardy městských parků i lesů? Tréninkové plány v těchto aplikacích garantují, že svých prvních pět kilometrů uběhnete během pár týdnů.
 

C25K

Android, iOS//4,3*



C25K je běžecká aplikace s trochu podivným názvem. Jde o anglickou zkratku Couch To 5K, což lze přeložit jako Z gauče k trase 5 km. A přesně to vás během osmitýdenního tréninku naučí. Vývojáři Zen Labs Fitness se na stránkách chlubí, že s nimi svých prvních pět kiláků zvládlo už miliony začínajících sportovců a že se o nich oslavně hovořilo třeba v New York Times, Forbesu nebo britském Guardianu.
 

Stahujte C25K pro Android


Aplikace nabízí integraci s hodinkami a náramky od Fitbitu, Samsungu nebo Applu. My jsme C25K testovali na telefonu posledně zmíněné značky a trochu nás zarazilo, že chybí integrace se Spotify. Je zde jen volba na Apple Music, kterou jsme museli kvůli běhání s muzikou znovu nainstalovat.
 

Stahujte C25K pro iOS


Verze zdarma obsahuje nijak agresivní reklamy, kterých se zbavíte při zakoupení předplatného, co začíná na 60 Kč měsíčně. Hlavním tahákem premium verze je ale vedle podrobných statistik a grafů hlavně speciálně připravený playlist, který by vaši motivaci měl zvýšit až o 35 %. A protože se jmenuje Zen Playlist, jeho další devizou je nejen vyplavování stresu, ale také lepší pochopení svého těla.
 

Start Running

Android, iOS/Zdarma (+ premium od 49 Kč)/4,7*



Jednou z nejlépe hodnocených aplikací pro začínající běžce je Start To Run od vývojářů Axiom Run. Proti výše uvedené aplikaci C25K jde ale na trénink mnohem pozvolněji. Pokud se vám tedy zdá, že třetí týden rozhodně nemůžete zvládnout běžet tři minuty v kuse (a ve čtvrtém týdnu pak pět minut), jste tu správně.
 

Stahujte Start Running pro Android i iOS


Tréninkový plán Start To Run se už od prvního pohledu jeví jako zvládnutelný i pro notorické gaučové povaleče. První týden střídáte minutu běhu a minutu chůze a v prvním měsíci je vaším cílem běhat maximálně 20 minut. K vytouženým pěti kilometrům byste se pak měli dopracovat za čtyři měsíce. Největší nevýhodou této apky je tak z našeho pohledu chybějící propojení s ostatními fitness náramky, zde se budete muset spolehnout na měření svého telefonu.
 

Další sportovní aplikace vývojáře


Ve verzi zdarma nabízí aplikace hlasové pokyny a také seznam jednotlivých běhů. Premium verze ukazuje váš běh na mapě a je tu i možnost sestavit si trénink přesně podle vlastních preferencí. A jaká je cena? Můžeme vás ujistit, že opravdu potěší. Jednorázový poplatek si volíte podle svého přání, a to ve výši 49 Kč, 129 Kč nebo 249 Kč.
 

Zombies, Run! 5K Training

Android, iOS/Zdarma (+ nákupy v aplikaci od 83 Kč)/4,4*



Že mohou být běžecké začátky opravdu zábavné, a dokonce to může být hra, krásně ukazuje aplikace Zombies, Run! 5K Training. Až si ji nainstalujete a poprvé zapnete, dostanete se do post-apokalyptického světa s hrstkou přeživších, zato s tunou krvelačných zombíků. Jako Běžec č. 5 (Runner 5) budete procházet zpustošeným městem Abel, kde budete hledat zdroje pro přežití zachráněných, hlavně ale prchat před neživými.
 

Stahujte Zombies, Run! 5 K Training


I Zombies, Run! 5K Training je postavená na intervalovém tréninku. Motivátorem, abyste zrychlili, ale nebude jen nudný hlasový pokyn, nýbrž zachroptění zombíků, které se vám čas od času ozve mezi muzikou ve sluchátkách.

Aplikaci vytvořilo studio Six To Start, které mimo jiné spolupracuje i s britským ministerstvem zdravotnictví, o příběh se postarala autorka sci-fi příběhu Naomi Aldermanová. Díky ní se před vámi otevře napínavý příběh, tady ale také tkví největší nevýhoda apky. Pokud nemluvíte slušně anglicky, asi mu rozumět příliš nebudete. A za jak dlouho svých prvních pět kiláků uběhnete? Zombíci vás k nim doženou už za osm týdnů.
 

Soustřeďte se na trénink, ne na ubývající data v telefonu

Abyste mohli strávit dlouhé hodiny u audio příběhu z města Abel, případně si svůj výkon zaznamenávat do map nebo ho podpořit streamovanou hudbou, budete kromě své vůle potřebovat ještě jednu věc, a to mobilní data. Drží vás co se jejich množství týče váš operátor pod krkem? Přejděte k SAZKAmobilu!

Největší virtuální operátor u nás před časem mobilní data zlevnil a do nabídky mimo jiné přidal obří dokupový balíček mobilního internetu o velikosti 50 GB. To jinými slovy znamená, že 1 GB tu pořídíte od fantastických 17 Kč.
 

Klikněte pro více informací o SAZKAmobilu


Pokud si navíc novou SIM kartu objednáte do konce června, za 75 Kč získáte kredit 150 Kč a při její aktivaci vám ještě dáme 1 GB dat úplně zdarma. Při nákupu přes e-shop navíc budete mít kartu ve schránce do tří dnů a poštovné je zdarma. Klikněte pro její objednání na tento odkaz.

Přečtěte si také