Chcete být kosmonaut a jste bohatý? Nikdy to nebylo jednodušší

Jet na dovolenou do vesmíru přestává být fantaskní teorie, ale záměr, který dostává zcela reálné obrysy. Vesmírná agentura NASA plánuje v roce 2020 otevřít Mezinárodní vesmírnou stanici pro komerční účely, a to včetně turistiky. Ale letenky nebudou levné.

Přečtěte si také: Padla 2. nejvyšší výhra v historii! Online sázka Eurojackpotu přihrála Čechovi 1,4 miliardy


Budou stát zhruba 35 tisíc dolarů za noc (asi 800 000 korun), a limit bude povolovat pobyt maximálně dvanácti turistů ročně.  I když jde o velmi malý počet, je to důležitý průlom. NASA to oznámila na začátku letošního června. Bohatým turistům umožní navštívit Mezinárodní kosmickou stanici, která je v současnosti jediným místem mimo planetu Zemi, kde nyní žijí lidé. Postupně by se nabídka měla rozšířit i na Měsíc.
 

NASA, nebo cestovka?

NASA se tím sice nepromění v cestovní kancelář, nicméně otevírá takto veřejnosti doposud zamčené dveře vesmírné ekonomiky. Turisté budou spát na postelích NASA stanice, využívat vybavení profesionálních kosmonautů, a to včetně kyslíku, vody, internetu, nebo toalety.

Kosmonaut–amatér bude také muset projít důkladnou zdravotní prohlídkou, měřením a vážením. NASA totiž nemůže riskovat, že se jim někdo zasekne už ve vstupu do rakety. Prostoru tam není úplně mnoho.
 

Jedna noc za 800 tisíc

Zájemce také musí počítat také s tím, že si nemůže nadiktovat, kolik přesně nocí chce na oběžné dráze strávit. Předběžně se počítá s třiceti dny. Takže částku 800 tisíc za noc je potřeba ještě zněkolikanásobit. Jen za nocleh se tak dostáváme na částku v přepočtu 24 milionů korun. A to zdaleka není všechno.

Nejdražší bude samotná doprava tam a zpět. Zpáteční lístek bude stát podle odhadů okolo padesáti milionů dolarů. To je minimálně miliarda korun.
 

Na palubě možná potkáte i Elona

Samotnou dopravu  bude zajišťovat SpaceX Elona Muska s raketou Crew Dragon nebo Boeing, který pracuje na modulu Starliner.

Prvenství v komerční vesmírné turistice ale padlo už dávno První turistický let na ISS proběhl v roce 2001, kdy se tam proletěl americký podnikatel Dennis Tito. Toho to tehdy vyšlo výrazně levněji - Rusku ze vesmírný all inclusive zaplatil v přepočtu 20 milionů dolarů.

Chtěli byste se také na svět podívat z nadhledu? Pokud trefíte hlavní cenu v Eurojackpotu, jedna z letenek od NASA může být vaše. Vsaďte si online na tomto odkazu.

Přečtěte si také