Česká olympijská nadace pomáhá dětem k vysněnému sportu

Česká olympijská nadace pomáhá dětem se sportováním už od roku 2013. Díky podpoře společnosti Sazka mohla za uplynulých osm let rozdělit mezi děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů téměř 17,5 milionu korun.

Přečtěte si také: Sazka pomáhá v boji proti pandemii. Seniorům poslala 1 000 000 Kč a spustila sbírku


Nadace pomáhá malým sportovcům v mnoha směrech. Financuje například sportovní vybavení, hradí členské příspěvky do sportovních klubů a poslat také může příspěvek na sportovní kemp nebo soustředění.
 

Díky Sazce pomohla nadace tisícovkám dětí


„Ve spolupráci s Českým olympijským výborem se veřejnosti neustále snažíme komunikovat význam pohybu a sportovních aktivit. Potřeba je to obzvlášť v letošním roce, kdy byla několik měsíců nařízená karanténa a lidé neměli tolik příležitostí ke sportu,“ říká Tereza Vyhnálková ze Sazky.

„Díky České olympijské nadaci se k pohybu celkově dostalo už více než 3 000 dětí ze znevýhodněných rodin, které by jinak neměly šanci dělat sport, který si vybraly,“ dodává Tereza Vyhnálková.
 

Splněné sny díky setkání s olympioniky


Sny, které nadace plní, nejsou často jen hmotné. Děti mají například možnost přát si sportovní den se slavnými olympioniky. Golfistka Klára Spilková si prošla hřiště se Zuzkou a Lukášem. „Potkat se s Klárou byl můj sen od doby, co byla na olympiádě,“ říkala Zuzka. Od narození neslyší, odezírá ze rtů a má kochleární implantát. Přesto sportuje od pěti let. „Sport Zuzce pomáhá k integraci do slyšící společnosti,“ říká její maminka Kateřina.

Další podpořené děti se během roku setkaly například s olympijskými vítězi Jaroslavem Kulhavým a Davidem Svobodou či paralympijským šampionem Jiřím Ježkem, atletem Pavlem Maslákem, šermířem Jiřím Beranem, basketbalistkou Ilonou Burgrovou, krasobruslařem Tomášem Vernerem, skikrosařkou Nikol Kučerovou nebo jezdkyní Annou Kellnerovou.
 

Další kolo žádostí odstartovalo


Splněných přání bylo letos opravdu hodně a připraveno už je další kolo podpory, které proběhne na jaře. Přes všechny obtíže roku 2020 zůstávají k situaci v České olympijské nadaci pozitivní. „Letošní rok nebyl lehký, ale věřím, že děti, které jsou zvyklé pravidelně sportovat, nesedí jen doma u počítače,“ říká na závěr prezident České olympijské nadace Jan Železný.

Nacházíte se ve složité situaci, a tak by se vám příspěvek na sportování vašich dětí hodil? Až do 28. února 2021 o něj můžete požádat na stránkách České olympijské nadace na tomto odkazu.

Přečtěte si také