Celebrity s milionovými příjmy. Dalších 7 zajímavostí o esportu u nás i ve světě

Za vítězství berou víc než profesionální sportovci a diváků už mají skoro stejně, jako je fanoušků Formule 1. Řeč je o esportu, tedy o odvětví, kde se loni protočilo přes miliardu dolarů. Dnešních 7 zajímavostí vám mimo jiné prozradí, jak je na tom profesionální hraní videoher u nás.

1. Jako Formule 1

K nejsledovanějším sportovním událostem patří olympiáda, mistrovství světa ve fotbale a závody Formule 1. Nejlepší závodníky na okruzích loni sledovalo zhruba 490 milionů diváků. Jak je na tom esport? Statistiky uvádějí, že hraní videoher loni přilákalo 454 milionů diváků, a předpokládá se tak, že v roce 2020 esport Formuli 1 s přehledem předběhne.
 

Přečtěte si také: Loterie Sazky můžete hrát i online. 7 důvodů, proč sázet přes internet

 

2. Zábava, nebo práce?

Život profesionálního hráče videoher si v ničem nezadá s jiným profesionálním sportovcem. Základem je trénink, kterému se každý den musí věnovat dlouhé hodiny. Při něm si cvičí rychlost reakcí nebo cizelují přesné ovládání.
 

3. Nejdůležitější je strategie

Největší část tréninku profesionálního hráče zabere vymýšlení a následné nacvičování strategií, jak porazit soupeře. Vše je samozřejmě jednodušší, když hrajete sám za sebe, u vícečlenných týmů je pak důležitá ještě sehranost a komunikace s ostatními.
 

4. Esport u nás

V Česku se historie esportu začala psát na konci 90. let, kdy začaly vznikat hráčské týmy. První mistrovství republiky proběhlo v roce 2001. Mistrovství se poté pořádala nepravidelně, jen ale do momentu, kdy se do esport u nás vložil portál PLAYzone.
 

5. Od hrstky fandů k zábavě pro masy

Jeho zástupci začali mistrovství pořádat nejprve v pražských Letňanech, aby se od roku 2015 přestěhovali na brněnské výstaviště, kde se koná dodnes. Z události, kam na začátku chodila jen hrstka fandů, se mistrovství proměnilo v obří akci, která na několik dní zaplní celou halu a kde si letos ti nejlepší rozdělili půl milionu korun.
 

6. Profíci se sejdou v Sazka eLEAGUE

Mezi nejlepší týmy u nás se dneska řadí Brute, Sinners, Sampi a eSuba. Ti všichni přijali pozvánku do nové Sazka eLEAGUE, která odstartovala právě v těchto dnech. Hrát se tu bude Dota 2 a také Counter-Strike: Global Offensive a kromě profesionálních týmů je liga otevřena i amatérským hráčům.
 

7. Za vítězství přes 2 miliony

Cílem poháru, který vznikl pod patronací dalšího úspěšného herního portálu Grunex a jehož generálním partnerem je Sazka, je především ještě větší popularizace esportu u nás. A zajímat se je skutečně o co: Sazka eLEAGUE nabídne dosud nevídanou částku, kterou si hráči rozdělí, přes 2 miliony korun. Více informací najdou jak fanoušci, tak i hráči na webovkách www.sazkaeleague.cz.

Přečtěte si také