Buďte optimisté a nebojte se riskovat. 5 rad, jak jít štěstěně naproti

Koupíte poslední basu piv v akci, která v obchodě zbyla? Zamilujete se do muže, ze kterého se po čase vyklube miliardář v utajení? Najdete ve slevě kabelku od Diora za pár stovek? Stíráte los a čeká tam na vás hned nějaká výhra? Nebo jste člověk, kterého štěstí obchází velkým obloukem?

Přečtěte si také: Tiket Sportky střežil jako oko v hlavě. Po slosování byl Čech bohatší o skoro 24 milionů


Psycholog Richard Wiseman podrobně zkoumal, co dělají šťastní lidé jinak. A tvrdí, že štěstí je opravdu spíš o tom, jaký člověk je, než o tom, jestli se narodil pod šťastnou hvězdou. Jaké předpoklady tedy ti, co jsou pro štěstěnu předurčeni, splňují?
 

Šťastlivci jsou extroverti

Šťastní lidé jsou podle jeho zjištění spíš extrovertní nátury, mají kolem sebe poměrně hodně přátel a nemají strach ze sociálních interakcí, tedy nebojí se mluvit s kýmkoliv a kdekoliv. Jsou celkově do všeho nadšení a zapálení.

Poznáváte se? Ne? Tak zkuste být přátelštější ke svému okolí.
 

Šťastní lidé mají otevřenou a pozitivní řeč těla

Zapomeňte na překřížené ruce nebo nohy, když s někým mluvíte. Soustřeďte se na to, ať jste naladění pozitivně. Dívejte se druhým do očí, otevřete dlaně, uvolněte se.

Šťastní lidé jsou vstřícní a hodně gestikulují. Nádech, výdech, uvolnit ramena a usmát se, to je další rada směřující ke štěstí.
 

Šťastní lidé mají optimistická očekávání

Ve studii psychologa Wisemana se ukázalo, že tohle je jeden ze základních stavebních kamenů štěstí. Zkrátka je třeba věřit, že se vám budou dít dobré věci. Možná vám to připadá jako banalita, ale vědecké výzkumy to potvrzují: těm, kteří věří, že je provází smůla, se opravdu dějí spíš nešťastné situace.

Takže už žádné negativní myšlenky a od teď si přestaňte stěžovat na nešťastný osud. Každý den si zkuste před spaním říct tři pozitiva dne, třebaže jste stihli včas autobus.
 

Šťastní lidé věří, že mají v životě štěstí

I to prokázal výzkum, tentokrát na golfistech. Polovině hráčů se řeklo, že mají míček, který všem nosí štěstí a polovině se neřeklo nic. Těm, kteří ve své štěstí věřili, se dařilo o zhruba třetinu lépe, byť k tomu nebyl žádný jiný relevantní důvod.
 

Šťastní lidé riskují

Pokud přijde zajímavá příležitost, šťastní lidé po ní hned sáhnou. Ukazuje se, že štěstí přeje těm, kteří se nebojí riskovat a nebojí se pustit do nečekaných nabídek.

Zkuste být méně ustrašení a třeba si vsaďte. Je totiž jasné, že kdo si nevsadí - nevyhraje. Zvlášť, když svůj tiket Sportky můžete mít už na pár kliknutí na tomto odkazu. Držíme palce!

Přečtěte si také